Bietes ir jāēd, bet bez majonēzes restītes

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Tatiana Foxy/Shutterstock.com

Šobrīd ir tāds labs biešu laiks - varam iegūt tās savos dārzos vai iegādāties no vietējiem ražotājiem, un to patiesi vajadzētu darīt, jo šis sakņaugs ir ne vien gards, bet arī ar augstu uzturvērtību, jo satur teju visas  cilvēka organismam nepieciešamās un arī tikai bietēm raksturīgas uzturvielas, vēsta "LSM".

Lai bietes būtu patiesi vērtīgas un organismam noderīgas, sertificētā uztura speciāliste Inga Elksne tās iesaka baudīt vārītas vai tvaicētas un izvairīties no majonēžu un krējuma mērcēm.

Uztura speciāliste iesaka:

“Bietes būtu vēlams vai nu svaigā veidā pievienot lapu salātiem, pirms tam tās sagriežot vai sarīvējot smalkās strēmelītēs, vai cept cepeškrāsnī nelielā olīveļļas daudzumā, vai, atkarībā no sezonas, pagatavot boršču vai auksto zupu.”

Kas tad īsti labs bietēs?

Maz kaloriju, labs šķiedrvielu avots, daudz vitamīnu un minerālvielu, īpaši folskābes, magnija, kālija un dzelzs.

Kāpēc nevajag ēst ar piena produktiem?

Pirmkārt, tās ir papildu kalorijas, bet, ja tas nav svarīgi, tad jāatzīmē fakts, ka bietes ir labs dzelzs avots, bet piena produkti kavē tā uzsūkšanos organismā. "Tāpat nebūtu ieteicams maltītes laikā malkot tēju vai kafiju. Ēdot augu valsts produktus, kas satur dzelzi, būtu ieteicams uzņemt arī ar C vitamīnu bagātus produktus, piemēram, apelsīnus, greipfrūtus, kivi, zemenes un citas ogas, kā arī brokoļus, tomātus, kabačus, puķkāpostus un kale kāpostus. Un vēl augu valsts produktus vajadzētu lietot kopā ar dzīvnieku valsts produktiem," skaidro speciāliste.

Neskaitot vitamīnus un minerālvielas...

Antioksidanti - vēl viena lieta, kas nepieciešama mūsu organisma pilnvērtīgai funkcionēšanai, un bietēs to arī netrūkst. Piemēram, betalains - viela, kurai piemīt spēcīgas antioksidatīvas īpašības un pretiekaisuma iedarbība.  Uztura speciāliste atklāj, ka bietes satur arī daudz vērtīgu nitrātu.

Vēl kāds ievērības cienīgs fakts ir tas, ka bietes satur arī gana daudz folijskābes (B9 vitamīns, kas organismam palīdz saražot veselīgus sarkanos asinsķermenīšus. Tie savukārt palīdz mūsu ķermeni pienācīgi apgādāt ar skābekli) proti, 37% no dienā ieteicamās devas.

Cik daudz ēst?

Nav konkrēta apjoma, cik bieži un daudz šo dārzeni vajadzētu ēst, tomēr ar piesardzību tas jābauda cilvēkiem, kuriem bietes izraisa biežu vēdera izeju vai caureju. Tāpat arī cilvēkiem ar specifiskām zarnu saslimšanām un arī tad, ja ir konstatēta to nepanesamība. Nav ieteicams to iekļaut arī uzturā bērniem līdz gada vecumam, bet pēc tam to darīt ļoti pakāpeniski, sākot ar nelielām porcijām.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu