Lai bietes būtu patiesi vērtīgas un organismam noderīgas, sertificētā uztura speciāliste Inga Elksne tās iesaka baudīt vārītas vai tvaicētas un izvairīties no majonēžu un krējuma mērcēm.
Uztura speciāliste iesaka:
“Bietes būtu vēlams vai nu svaigā veidā pievienot lapu salātiem, pirms tam tās sagriežot vai sarīvējot smalkās strēmelītēs, vai cept cepeškrāsnī nelielā olīveļļas daudzumā, vai, atkarībā no sezonas, pagatavot boršču vai auksto zupu.”
Kas tad īsti labs bietēs?
Maz kaloriju, labs šķiedrvielu avots, daudz vitamīnu un minerālvielu, īpaši folskābes, magnija, kālija un dzelzs.
Kāpēc nevajag ēst ar piena produktiem?
Pirmkārt, tās ir papildu kalorijas, bet, ja tas nav svarīgi, tad jāatzīmē fakts, ka bietes ir labs dzelzs avots, bet piena produkti kavē tā uzsūkšanos organismā. "Tāpat nebūtu ieteicams maltītes laikā malkot tēju vai kafiju. Ēdot augu valsts produktus, kas satur dzelzi, būtu ieteicams uzņemt arī ar C vitamīnu bagātus produktus, piemēram, apelsīnus, greipfrūtus, kivi, zemenes un citas ogas, kā arī brokoļus, tomātus, kabačus, puķkāpostus un kale kāpostus. Un vēl augu valsts produktus vajadzētu lietot kopā ar dzīvnieku valsts produktiem," skaidro speciāliste.