Saldie vai skābie ķirši - kurus izvēlēties? (1)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: PhotoStockPhoto/Shutterstock.com

Ierasti pirmos sagaidām saldos ķiršus jeb tirgū piedāvāto "čerešņu", bet nu ir pienācis laiks, kad pieejami gan saldie, gan skābie ķirši. Ar ko īsti tie atšķiras un kurus izvēlēties?

Gaļīgi saldie ķirši vai skābie, bet sulīgie ķirši? Abas ogas ir veselīgas, garšīgas un ļoti iecienītas. Kāds tos audzē savā dārzā, bet citi dod priekšroku pirkšanai. Lai kā arī būtu, šīs garšīgās ogas noteikti ir pelnījušas uzmanību un vietu mūsu ēdienkartēs.

Saldie un skābie ķirši - ar ko tie atšķiras?

No bioloģiskā viedokļa atšķirību ir gana daudz: atšķiras koki, kuros tie aug, - sākot ar koka stumbru, mizu un beidzot ar lapām. Katrs koks dod priekšroku mazliet citiem klimatiskajiem apstākļiem, atšķirīgas ir arī ogu formas - skābie ķirši būs izteikti apaļāki, bet saldie plakanākas formas.

Ja neņem vērā koku bioloģiskās īpašības, galvenā atšķirība slēpjas ogu garšā un to izmantošanas mērķī: no skābajiem ķiršiem izdodas lieliski ievārījumi un kompoti ar mērenu skābumu, savukārt saldie ķirši padara šādus gardumus pārāk saldus, tāpēc tie vairāk iecienīti apēšanai neapstrādātā veidā.

Kuri veselīgāki - saldie vai skābie?

Atšķirība starp skābo ķiršu un saldo ķiršu izskatu, kā arī garšas īpašībām ir skaidra. Kā ir ar citiem ieguvumiem?

Abi ķiršu veidi satur kumarīnu - bioloģiski aktīvu dabiskas izcelsmes savienojumu, kas ir slavens ar pretiekaisuma, pretsēnīšu, antibakteriālu un pretvīrusu iedarbību. Papildus tam, ka kumarīns paplašina asinsvadus, tas ir efektīvs nervu traucējumu ārstēšanā un veicina ādas atjaunošanos.

Abās ogās ir daudz barības vielu: retinols, askorbīns, folijskābe un niacīns, E vitamīns, vairāki B grupas vitamīni, fosfors un dzelzs.

Neskatoties uz organismam noderīgo savienojumu pārpilnību, nevajadzētu ogas baudīt nekontrolētā daudzumā.

Skābes, kas atrodas abos ķiršos, var negatīvi ietekmēt zobus, kuņģi, kā arī izraisīt saindēšanos.

Cilvēka veselībai svarīgu barības vielu, makro- un mikroelementu koncentrācija abās ogās ir praktiski vienāda, ar nelielu skābo ķiršu līderību antocianīnu daudzumā. Tomēr atšķirība ir tik maza, ka nav vērts koncentrēties uz to.

Izvēlies vienkārši tos, kuri tev labāk garšo!

Komentāri (1)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu