Pieci labi iemesli, kāpēc neēst vakarā, kad esi jau iekārtojies gultā

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixel-Shot/Shutterstock.com

Gulta, kāds seriāls fonā pirms miega, un kāds našķis teju pats atlien uz guļamistabu un liek sevi apēst. Tomēr no šā netikuma ar steigu vajadzētu atbrīvoties.

Brokastis gultā ir gana romantiski, vai ne? It īpaši, ja tev ir tam īpaši paredzētais galdiņš. Bet, ja tev patīk uzkost, neizkāpjot no gultas, pat vakarā... Bezmiegs, liekais svars, kariess - tas nav viss saraksts, ko var nākties baudīt vēlāk.

Liekie kilogrami

Jā, tieši tie. Pirmkārt, pēdējai ēdienreizei dienā jābūt ne vēlāk kā trīs stundas pirms gulētiešanas. Pusstundiņa neder. Otrkārt,

parasti zem segas līdzi neņemam beztauku biezpienu vai vistas krūtiņu, bet gan čipsus, cepumus, kādu desmaizi, kas noteikti nav definējami kā veselīgi ēdieni.

Treškārt, ēdot to visu neapzināti jeb autopilotā, skatoties televizora ekrānā vai "skrullējot" telefonu, pastāv pārēšanās risks. Nākamais kumoss mutē nokļūs kā automātiska kustība, nemaz neapzinoties, ka vairs nemaz nevēlies ēst. Vēl viens iemesls - tu iekļūsti riska grupā, kurā cilvēki pārēdas, stresa mākti. Protams, ir tik viegli justies labāk, saēdoties saldējumu. Bet pat tāda maza nianse kā - ēdot pie galda, apēdīsies mazāk.

Grēmas

Grauzdiņi, čipsi, krekeri - tie visi ir pikanti ēdieni, kas bagāti ar garšvielām un sāli. Tas viss var izraisīt grēmas (dedzinoša sajūta kuņģa apvidū) acumirklī.

Turklāt nepatīkamie simptomi pastiprinās guļot.

Tas ir tāpēc, ka skābes no kuņģa sāk celties augšup pa barības vadu. Laika gaitā tas var radīt nopietnas problēmas ne tikai ar svaru, bet arī ar barības vadu.

Bezmiegs

Šķiet, ka uzkodas tāds sīkums vien ir. Bet tas patiesībā ir diezgan smags un kuņģi noslogojošs ēdiens. Ķermenim ir grūti tikt galā ar šādu slodzi.

Neveselīgs ēdiens naktī iedarbojas līdzīgi kā kafija.

Tāpēc čipsi un citas uzkodas bieži nāk komplektā ar bezmiegu. Ja tev patiešām ļoti, ļoti gribas ēst, labāk apēd nelielu porciju, piemēram, griķu putras. Tad miegs nesagādās problēmas un arī no rīta celsies mundrs.

Kariess

Aizmigt, skatoties filmu, - kuram gan tā negadās. Ārsti saka, ka labākais kvalitatīvam miegam ir gulēt pilnīgā tumsā un vismaz stundu pirms gulētiešanas neskatīties nevienā ekrānā. Bet pastāv vēl vienas briesmas: tu neesi iztīrījis zobus. Vai arī iztīrīji, ielīdi gultā un tad vēl paspēji aizlavīties pēc kāda našķa, un tad iemigi.

Sanāk, ka tu būtībā aizmigi ar popkorna vai kādu čipsa palieku mutē.

Un, protams, tas ilgtermiņā ietekmēs zobu un smaganu veselību.

Nevīžība un nekārtība

Šim gan nav nekādas tiešas ietekmes uz veselību, bet padomā, nu nav patīkams skats, kad sega ir taukainos pleķos, palags pilns ar drupatām. Nevajag. Gulta nav domāta ēšanai, bet gan saldam miegam.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu