Ogu laiks tuvojas: kuras un kāpēc noteikti būtu jāiekļauj uzturā? (1)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Valentina Razumova/Shutterstock.com

Laiks, kad sāksies vietējo ogu sezona, vairs nav aiz kalniem. Sertificētu uztura speciāliste Ilze Lutere skaidro, kuras ogas noteikti der iekļaut uzturā. Izrādās, ka īpaši vērtīgas ir dažādas skābās ogas.

Skābās ogas, piemēram, pīlādži, dzērvenes, brūklenes, mellenes, smiltsērkšķi un citas, satur daudz šķiedrvielu un palīdz svara regulācijā, kā arī var samazināt cukura līmeni asinīs. To sastāvā esošās skābes veicina gremošanas fermentu un enzīmu ražošanu, tāpēc skābas ogas palīdz mūsu organismam ātrāk sagremot barību un sašķirot to enerģijā, tauku rezervēs un citiem dzīvībai nepieciešamiem procesiem mūsu organismā, skaidro raidījums "Pārtikas revidents".

Vēl šīs ogas ieteicams ēst, lai uzlabotu ādas veselību un palēninātu tās novecošanos. Turklāt dažādas skābās ogas pat spēj samazināt onkoloģisku saslimšanu risku.

Uztura speciāliste Ilze Lutere uzskata, ka katrai ogai ir “sava odziņa”. Taču visvērtīgākā, viņasprāt, ir smiltsērkšķis: “Tā ir viena no ogām, kurā arī ir ļoti daudz tauki - visi šie te taukos šķīstošie vitamīni. Tur ļoti daudz ir beta karotīni, un no tā ir šī oranžā krāsa. Un arī D un A vitamīni.”

Smiltsērkšķu oga esot kārtīgs multi un polivitamīnu komplekss - uztura bagātinātājs, kuru var vienkārši noraut no krūma un ēst. Un tā vienkārši paiet garām nevajag arī pīlādzim: “Pīlādžos atrasti ļoti lielos daudzumos polifenoli, flavonoīdi, dažādi antikcionīdi – tā ir antioksidantu klase. Tā kā pīlādžos ir šie antioksidanti un arī savas rūgtvielas, varētu teikt, ka tā ir tāda kā superoga,” skaidro uztura speciāliste.

Tikmēr zemenes un mellenes var novērst arī dažādu organisma iekšējo iekaisumu veidošanos.

Uztura speciāliste stāsta, ka vislabāk ogas ir ēst svaigā veidā, un optimālais daudzums dienā ir viena sauja ogu, bet tās var arī uzglabāt lietošanai vēlāk, piemēram, sasaldējot un lietojot visa gada garumā.

Bet produkti, no kuriem būtu jāuzmanās, ir sukādes un sula. Gan sulai, gan arī sukādēm mēdz pievienot cukuru. Turklāt sula bieži vien nesatur arī ogas vērtīgākās daļas, proti, biezumus.

Komentāri (1)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu