Superprodukts ola: kas tajās vērtīgs un ko nozīmē kods uz to čaumalām?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Four season lover/Shutterstock.com

Kad domājam par brokastīm, viens no pirmajiem produktiem, kas nāk prātā, ir olas. Ja plānojam Lieldienu mielastu, arī šeit goda vietu mums ieņem it kā tik ļoti vienkāršais, bet veselīgais un gardais produkts - ola.

Šīs nedēļas izskaņā ne tikai augstu šūposimies, bet arī metīsimies olu krāsošanā un pēc tam spraigās kaujās, pēc kurām kritušās olas gardu muti notiesāsim.

Lai arī olas baudām bieži un visdažādākajos veidos, ne katrs no mums zina, ko nozīmē kods, kas redzams uz olu čaumalas, un kas šajā skaisti balti dzeltenajā produktā vērtīgs.

Uztura speciāliste Guna Rijkure apstiprina, ka olas ir patiešām vērtīgs produkts, kuru der iekļaut savā uzturā. Protams, ar izņēmuma gadījumiem, ja cilvēkam ir alerģiska reakcija vai ārsts šo produktu ieteicis nelietot kāda cita būtiska iemesla dēļ.

“Olā esošais olbaltums cilvēka organismā pilnībā asimilējas jeb uzsūcas, kas nav raksturīgi citiem produktiem. Šis faktors ir svarīgs, ja runā par muskuļu masas palielināšanu un fiziskās formas uzturēšanu. Olas dzeltenums ir bagāts ar vērtīgiem taukos šķīstošajiem vitamīniem: A, D, K, E. Tās ir arī labs dzelzs avots, kas īpaši svarīgs sievietēm reproduktīvajā vecumā.

Katru dienu var droši apēst vienu olu,” skaidro speciāliste.

Lieldienās labi zinām, ka ar vienas oliņas notiesāšanu aprobežoties būtu grūti, jo galdu lielākoties rotā pilns groziņš košām krāsām dekorētu olu, kas agrāk vai vēlāk cieš sakāvi olu kaujā. Un kur tad tās likt, ja ne vēderā?! Uztura speciāliste skaidro, ka svētku reizēs ierobežot sevi īpaši nav nepieciešams un droši var apēst pat trīs un vairāk oliņas. Pārspīlēt būtu grūti, un, dažas dienas apēdot vairāk olu, kaitējums organismam netiks nodarīts.

Uztura speciāliste iesaka olu baudīšanas priekus papildināt ar kārtīgu devu dārzeņu, lai organisms saņem gan olbaltumvielas, gan šķiedrvielas un ēdienreizi padarītu īpaši veselīgu.

Katrs kurš ir rokā turējis nopirktu olu, noteikti ir pamanījis ciparu un burtu virkni uz tās. Vai zini, ko tā vēsta?

Foto: Starstuff/Shutterstock.com

Kods sākas ar vienu ciparu, tam seko burti un tālāk jau atkal cipari, un tas viss nav tāpat vien. Šie kodi ļauj mums patērētājam būt informētam par olu izcelsmi. 

Pirmos uz olas var redzēt ciparus no 0 līdz 3. Katrs no tiem norāda, kādos apstākļos dzīvo vistas, kas dēj olas, kuras mēs pēc tam iegādājamies un lietojam uzturā:

  • 0 - olas no bioloģiskas saimniecības
  • 1 - olas dētas brīvos apstākļos
  • 2 - kūtī dētas olas
  • 3 - sprostos dētas olas

Tālāk seko burti, kas apzīmē valsti, bet atlikušie cipari ir kods, ko ir piešķir Pārtikas un veterinārais dienests, kas identificē vietu, kur atrodas ražotne. 

Lai košas un stipras Lieldienu olas!

Raksts tapis sadarbībā ar Balticovo.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu