Brīvdienu rīti un pankūku cepšana ir tradīcija, kas tiek piekopta daudzās mājās un gadiem ilgi. Plānās, rauga, biezpiena un kādas vēl tik ne – nesmādēja un nesmādē nevienas, tomēr novērots, ka tieši plānās pankūkas ir vislielākajā cieņā. Iespējams, iemesls tam ir salīdzinoši ātrā un vienkāršā pagatavošana, iespējams, ekonomiskums, bet varbūt fakts, ka tajās var pildīt teju visu, kas ienāk prātā.
Plānās pankūkas izsenis bijis iemīļots ēdiens. Tam ir vairāki iemesli. Pirmkārt, produkti ir ļoti vienkārši, kā tagad, tā arī senatnē viegli pieejami, īpaši ņemot vērā faktu, ka lielai daļai cilvēku bija saimniecības, kur govis deva pienu un vistas dēja olas. Otrkārt, patiesi nav nepieciešamas pārdabiskas iemaņas virtuvē, lai “piešautu roku” un šo ēdienu pagatavotu.