Garšvielu mūžs: vai tās pakļautas derīguma termiņiem?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Tejal Pandya/Shutterstock.com

Kad gatavošanas procesā pievieno garšvielas, tu gaidi, ka istabu pārņems brīnišķīga smarža un ēdienu ieskaus spēcīgas garšas. Tā ne vienmēr notiek. Kāpēc? Vai garšvielas var kļūt vecas un neizmantojamas? 

Tāpat kā daudziem pārtikas produktiem, arī garšvielām datums "ieteicams līdz" nav stāsts par derīguma termiņu, bet gan par kvalitāti. Īsāk sakot: tas ir laiks, līdz kuram tiek uzskatīts, ka garšvielām piemitīs tām raksturīgā smarža un garša, tās nekļūs neizteiksmīgas. 

Veselas garšvielas: pašrocīga garšvielu sasmalcināšana nodrošina ne tikai izteiksmīgāku garšu un smaržu, tās arī ilgāk saglabā visas savas īpašības. Tas tādēļ, ka tad, kad tās nav sasmalcinātas, tās mazāk pakļaujas gaisa iedarbībai un neizdalās vērtīgās ēteriskās eļļas. Šajā kategorijā ietilpst piparu graudi, koriandrs, muskatrieksts, krustnagliņas, kanēļa standziņas, citronzāle un pat veseli kaltēti čili pipari.

Maltas garšvielas: šīs ir ērtas, iepriekš sasmalcinātas visu garšvielu versijas, ieskaitot melnos piparus, žāvētas čili pārslas un visdažādāko garšvielu maisījumus. Vislabākā to garša ir trīs mēnešus pēc iepakošanas, bet lietošanai labas un garšām, smaržām bagātas pat divus līdz trīs gadus, ja pareizi uzglabātas un tajās neiekļūst mitrums.

Ekstrakti: lielākā daļa cilvēku, kad dzird vārdu ekstrakts, domā par visu saldo, ko pamatā izmanto, cepot kūkas un gatavojot desertus: vaniļu, citronu, mandeļu, kļavu, pat piparmētru ekstraktu. Tomēr ekstrakti var ietvert dažādas garšas, sākot no šķidriem dūmiem līdz zaļumiem un garšvielām, piemēram, ingveram. Ekstrakti ir lieliski, lai ar nelielu daudzumu paspilgtinātu kādu sev vēlamo garšu. To garša kļūst "blāva" vidēji divu līdz trīs gadu laikā. Izņēmums ir vaniļas ekstrakts, tam bieži termiņš pat tiek norādīts kā "nenoteikts". 

Kā paildzināt garšvielu mūžu?

Pareizi uzglabājot, tavu iecienīto garšvielu mūžs var būt pārsteidzoši ilgs. Ar to mēs domājam:

  • Gaisa necaurlaidīgs iepakojums, jo kontakts ar skābekli padara garšvielas neizteiksmīgas;
  • Izvairīšanās no jebkāda veida mitruma, jo tas liek garšvielām salipt;
  • Prom no tiešiem saules stariem un karstuma, kas izbalinās krāsu.

Lai mazinātu gaisa ietekmi uz garšvielām, vienmēr uzglabā tās hermētiski noslēgtos iepakojumos vai trauciņos un

pēc lietošanas nekavējoties aizver iepakojumu.

Jā, ir ērti, ja gatavošanas procesā burciņa stāv vaļā - ja nu vēl vajadzēs piebērt, bet tas dod skābeklim laiku mazināt garšvielu smaržu un garšu.

Izvairies arī no garšvielu bēršanas pa tiešo no iepakojuma pannā vai katlā.

Šādi garšvielām piekļūst tvaiks, kas liek garšvielām kļūt mitrām, un nereti ar laiku šādas mitras garšvielas sāk nelāgi ost un ir jāizmet.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu