Kā izvairīties no pārēšanās, kad strādā no mājām?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Doucefleur/shutterstock.com

Tas reiz beigsies un mēs atgriezīsimies ierastajā ikdienā, bet, kamēr daudz laika pavadām mājās un liela daļa mājās aizvada arī darba dienu, ir svarīgi rūpēties par savu fizisko un ari garīgo veselību. Arī uzturam ir milzīgs spēks, lai mēs justos labi. Un neaizmirsti - nāk vasara, biezie mēteļi būs jānovelk, bet kas zem tā? 

Izveido ēšanas grafiku

Izstrādājot konsekventu rutīnu, tiek likts pamats sabalansētai ēšanai. Ja nekad neesi bijis brokastu cilvēks, tagad ir laiks sākt šo veselīgo ieradumu, raksta portāls "The Health". 2020. gada pētījums, kas publicēts The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, atklāja, ka diētas izraisīta termoģenēze, enerģija, ko tavs ķermenis iztērē, sagremojot un metabolizējot pārtiku brokastīs, ir vairāk nekā divas reizes augstāka nekā vakariņās. Šis pētījums ir apstiprinājums senam padomam:

ēst brokastis kā karalim, pusdienas kā princim, bet vakariņas kā nabagam.

Pētnieki atzīmēja, ka papildus tam, ka no rīta tiek sadedzināts vairāk kaloriju, brīvprātīgie, kuri ēda sātīgākas brokastis un vieglākas vakariņas, bija ar labāku cukura līmeni asinīs un insulīns tika izstrādāts veselīgāk. Bet, kad pētāmie cilvēki ēda mazākas brokastis un sātīgas vakariņas, viņi visas dienas laikā izjuta lielāku izsalkumu, īpaši izteiktāk kārojās saldumus.

Pirms darba dienas sākuma velti laiku, lai pagatavotu kārtīgas, veselīgas brokastis. Aptuveni pēc piecām stundām velti laiku pusdienām, bet vēl pēc  trīs līdz četrām stundām pagatavo vieglas vakariņas. Starp pareizām ēšanas reizēm un līdz miega laikam ievēro vismaz trīs stundu intervālu. Kārtīgs ēšanas grafiks uzlabos arī miega kvalitāti.

Neēd, kamēr strādā

Ir vilinoša doma, ka var apvienot e-pasta rakstīšanu, konferences klausīšanos, kādu citu ikdienas darbu veikšanu ar maltītes ieturēšanu, lai  it kā ieekonomētu laiku, taču vislabāk ir ieturēt pienācīgu pārtraukumu arī tad, ja stādā no mājām. 

2020. gada pētījums, kas publicēts laikrakstā The American Journal of Clinical Nutrition, atklāja, ka izklaidīga ēšana ietekmē garšas procesu un ievērojami palielina iespējamību pārēsties. 

Pieturies pie izstrādātā grafika un paņem pauzi ne tikai no darba, bet arī no telefona, televizora un citām lietām, kas neļauj domāt par maltītes izbaudīšanu.

Tas var šķist netradicionāli, taču vienkārša ēšana bez uzmanības novēršanas liek ēst izjustāk un labāk saprast, kad esi paēdis, nevis pārēdies līdz nemaņai. 

Met līkumu pusfabrikātiem

Šobrīd, kad esam mazliet no visa noguruši, liekas tik vilinoši paslinkot un izvēlēties kādu gatavu maltīti vai pusfabrikātu, bet līdztekus dabisko barības vielu vitamīnu un šķiedrvielu atņemšanai apstrādātie pārtikas produkti var izraisīt bojājumus vielmaiņā un negatīvi ietekmēt tavu vidukļa līniju. 

Neliels 2019. gada pētījums, kas publicēts žurnālā Cell Metabolism, atklāja, ka pusfabrikāti un dažādi gatavie, apstrādātie ēdieni liek ēst vairāk. Īsumā:

tev pietiktu panašķēties ar ābolu un saujiņu mandeļu, bet, ja atvērsi čipsu paku, miera nebūs, līdz tā nebūs tukša.

Plānojot iepirkumu sarakstu, iekļauj tajā svaigus vai saldētus dārzeņus, vērtīgas olbaltumvielas un šķiedrvielas, piemēram, pupiņas, lēcas, putnu gaļu, zivis, neaizmirsti par veselīgajiem taukiem (avokado, rieksti), un, protams, arī ogļhidrāti nepieciešami, bet veselīgie, ieskaitot svaigus augļus, pilngraudus, cieti saturošus dārzeņus.

Atrodi alternatīvas metodes pret stresu

Stiept roku pēc kāda pārtikas produkta, lai sevi nomierinātu, ir cilvēka dabā. Bet nepārtraukta ēdiena izmantošana, lai tiktu galā ar savām emocijām, neapšaubāmi novedīs pie svara pieauguma, enerģijas zuduma, miega traucējumiem un pat vājinātas imunitātes.

Ja tev šķiet, ka pārāk bieži ēd stresa situācijās, apņemies izmēģināt alternatīvus veidus, kā pārvarēt krīzes brīžus.

Jā, tas nav vienkārši, bet pieturēšanās pie ēšanas grafika, apzināta ēšana bez traucēkļiem un visu pārtikas produktu prioritāšu noteikšana var palīdzēt tev saprast, kad virtuves virzienā tevi vērš nevis bads, bet emocijas. Un šī izpratne var ļaut pārbaudīt citus veidus, kā ar to tikt galā. Piezvani draugam vai draudzenei, izmanto sociālo tīklu meditācijas vai jogas nodarbības, krāso grāmatu, dejo, klausies mūziku vai vienkārši skaties smieklīgus video.  Būšana mājās, ja tā tiek izmantota pilnvērtīgi, var atklāt tevī pavisam jaunus talantus un spējas.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu