Ir vilinoša doma, ka var apvienot e-pasta rakstīšanu, konferences klausīšanos, kādu citu ikdienas darbu veikšanu ar maltītes ieturēšanu, lai it kā ieekonomētu laiku, taču vislabāk ir ieturēt pienācīgu pārtraukumu arī tad, ja stādā no mājām.
2020. gada pētījums, kas publicēts laikrakstā The American Journal of Clinical Nutrition, atklāja, ka izklaidīga ēšana ietekmē garšas procesu un ievērojami palielina iespējamību pārēsties.
Pieturies pie izstrādātā grafika un paņem pauzi ne tikai no darba, bet arī no telefona, televizora un citām lietām, kas neļauj domāt par maltītes izbaudīšanu.
Tas var šķist netradicionāli, taču vienkārša ēšana bez uzmanības novēršanas liek ēst izjustāk un labāk saprast, kad esi paēdis, nevis pārēdies līdz nemaņai.
Met līkumu pusfabrikātiem
Šobrīd, kad esam mazliet no visa noguruši, liekas tik vilinoši paslinkot un izvēlēties kādu gatavu maltīti vai pusfabrikātu, bet līdztekus dabisko barības vielu vitamīnu un šķiedrvielu atņemšanai apstrādātie pārtikas produkti var izraisīt bojājumus vielmaiņā un negatīvi ietekmēt tavu vidukļa līniju.
Neliels 2019. gada pētījums, kas publicēts žurnālā Cell Metabolism, atklāja, ka pusfabrikāti un dažādi gatavie, apstrādātie ēdieni liek ēst vairāk. Īsumā:
tev pietiktu panašķēties ar ābolu un saujiņu mandeļu, bet, ja atvērsi čipsu paku, miera nebūs, līdz tā nebūs tukša.
Plānojot iepirkumu sarakstu, iekļauj tajā svaigus vai saldētus dārzeņus, vērtīgas olbaltumvielas un šķiedrvielas, piemēram, pupiņas, lēcas, putnu gaļu, zivis, neaizmirsti par veselīgajiem taukiem (avokado, rieksti), un, protams, arī ogļhidrāti nepieciešami, bet veselīgie, ieskaitot svaigus augļus, pilngraudus, cieti saturošus dārzeņus.