Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Vēzis, Lauva un Jaunava

Raksta foto
Foto: Shutterstock, TVNET kolāža

Katrai zīmei raksturīgākie pārtikas produkti, vājības, ieteicamie augļi, dārzeņi un garšvielas.

Vēzis

  • Pirmā dekāde: 22.06 — 2.07.
  • Otrā dekāde: 3.07. — 12.07.
  • Trešā dekāde: 13.07. — 22.07.

Vēžiem ir sevi jākontrolē un nevajadzētu pārēsties garīgas slodzes vai emocionāla uzbudinājuma periodos. Kuņģis un gremošanas trakts ir vājākās vietas Vēža ķermenī. Tos nedrīkst pārslogot. Izvairies no lieka cukura, cieti saturošiem produktiem un taukiem. Uztura pamatā jābūt olbaltumvielām un jūras veltēm. Vēža iecienītākais ēdiens ir visas krabju sugas.

Vēži dod priekšroku dzīvot tuvu zemei, vēža dārzeņi ir cieši saistīti ar zemi: kartupeļi, kāposti, rāceņi, gurķi, ķirbis, salāti.

Vēža augļi - vīnogas, citroni, papaija, kokosrieksti. 

Pirmās dekādes Vēža garšaugi un garšvielas - citrona miza, lakrica, piparmētra, kardamons, vaniļa, ķimenes, salvija.

Otrās dekādes - smaržīgie pipari, baziliks, koriandrs, ķimenes, karijs, ķiploki, ingvers, mārrutki, sinepes, pipari, krustnagliņas, dilles, piparmētras, pētersīļi.

Trešās dekādes Vēzim ir piemērota citrona miza, anīss, krustnagliņas, muskatrieksts, salvija.

Lauva

  • Pirmā dekāde: 23.07 — 02.08.
  • Otrā dekāde: 03.08. — 12.08.
  • Trešā dekāde: 13.08. — 23.08.

Maz ticams, ka cilvēks, kas dzimis Lauvas zīmē, vēlas kļūt par veģetārieti. Lauvas īstenais ēdiens ir medījums. Lauva ir uguns zīmes pārstāvis, un viņam vajadzētu gatavot ēdienu uz atklātas uguns.

Augļi, kas saistīti ar Lauvas zīmi, ir skābi un sulīgi - ananasi, citroni, apelsīni un mandarīni. Lauvas dārzeņi aug siltā klimatā. Lauvai jāēd rīsu ēdieni. Lauvas (tāpat kā Dvīņu un Jaunavas) uzturā jāiekļauj rieksti un sēklas: tās ir saulespuķu sēklas un valrieksti. 

Pirmās dekādes Lauvai paredzēts ļoti šaurs garšvielu komplekts - tikai tamarinds un estragons.

Otrajā dekādē dzimušiem Lauvām var garšot ēdieni ar anīsu, krustnagliņām, muskatriekstu, salviju.

Trešās dekādes Lauvām ir ļoti bagātīga garšaugu izvēle - smaržīgie pipari, baziliks, Čīles pipari, koriandrs, karijs, ķiploki, ingvers, mārrutki, sinepes, pipari.

Jaunava

  • Pirmā dekāde: 24.08 - 2.09.
  • Otrā dekāde: 3.09. - 12.09.
  • Trešā dekāde: 13.09. - 23.09.

Lai saglabātu labu veselību, Jaunavām jābūt uzmanīgām, izvēloties ēdienu. Pamatnoteikums, kas jāievēro Jaunavai, ir izvairīties no pārtikas produktiem un dzērieniem, kurus ir grūti sagremot un kas kairina zarnu sieniņas. Galvenie gaļas produkti - liesa liellopa gaļa, teļa gaļa.

Dabas sarežģītības dēļ šīs zīmes galvenais auglis ir garšīgais granātābols. Arī aprikozes ir saistītas ar Jaunavas zīmi. Dārzeņi ir tādi paši kā Dvīņiem: pupiņas, ziedkāposti un selerijas. Uzturā ieteicams iekļaut riekstus: mandeles, valriekstus, lazdu riekstus, pekanriekstus, pistācijas.

Garšaugi un garšvielas pirmās dekādes Jaunavai: lauru lapas, cigoriņi, kanēlis, citrons, rozmarīns, safrāns, sezama sēklas. Ieteicams dzert žeņšeņa tēju.

Garšaugi un garšvielas otrās un trešās dekādes Jaunavām ir vienādi: kardamons, lakrica, salvija, piparmētras, ķimenes, vaniļa.

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu