Rīgas Stradiņa Universitātes (RSU) docente un pētniece, RSU Stomatoloģijas institūta zobārste Ilze Maldupa LTV1 raidījumā “Pārtikas revidents” atklāj, kāda ir cukura ietekme uz zobu veselību un kurš produkts ir, iespējams, kaitīgāks pat par saldumiem.
“Cukurs pats par sevi, kā mēs zinām, ir salds. Mums liekas, kāpēc cukurs varētu būt saistāms ar mutes veselību, jo zobi šķīst skābē. Bet ko izdara cukurs - baktērijās notiek glikolīzes process un baktērijas izdala šīs skābes glikolīzes procesā,” skaidro zobārste Ilze Maldupa.
Ja baktērijas tiek barotas ar cukuriem, tās sāk izdalīt skābes, kas sāk bojāt zobus un visu mutes vidi.
Tā kļūst arvien skābāka, un tur sāk iedzīvoties baktērijas, kurām šāda vide patīk. Baktērijas patērē cukuru vairāk, vēl labāk spējot uzglabāt cukura rezerves, un mutes vidi veido arvien skābāku. Un šā procesa rezultātā zobu un smaganu bojājumi kļūst arvien redzamāki.
Ilze Maldupa atklāj, ka lielāku kaitējumu zobiem nodara brīvie cukuri. Brīvais cukurs ir, piemēram, granulēts cukurs, ko pievienojam kādam dzērienam. Un izrādās, ka šādi cukuri ir arī augļos: