Tumsā spīdošas reņģes kā no fantastikas filmas: kāpēc tā var notikt un ko iesākt? (5)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Antoshkina Viktoriia/Shutterstock.com

Ceptas, iespējams, pēc tam marinētas reņģītes ir īstens latvieša gardums. Bet kāda būtu tava reakcija, ja kaķa neapēstais svaigās zivs gabaliņš naktī spīdētu? Kas izraisa šādu reakciju un vai tā ir bīstama, skaidro Pārtikas un veterinārais dienests.

Kādam Latvijas Televīzijas raidījuma “Pārtikas revidents” skatītājam pēc pārraides par omega taukskābēm ļoti sakārojies reņģīšu, tāpēc viņš devies uz tirgu tās iegādāties. Mājās sev tās uzcepis uz pannas, bet daļu svaigā veidā iedevis kaķim.

Naktī vīrietis pēkšņi pamanījis, ka mājas mīluļa barošanas trauku kaut kas izgaismo. Tur bija palicis neapēsts reņģes gabaliņš, kas tumsā spīdēja.

Viņš tagad satraucies, cik droši ir ēst šādas zivis.

“Spīdošas baktērijas uz zivīm un citiem jūras produktiem ir pilnīgi normāla parādība. Biežāk un vairāk spīdēšana tiek novērota garnelēm un citiem vēžveidīgajiem, bet nav izslēgts, ka reņģes tirdzniecības vietā ir glabājušās kopā vai blakus šiem produktiem, no kuriem spīdošās baktērijas nokļuvušas uz zivju virsmas,” skaidro Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Dzīvnieku izcelsmes produktu ražošanas uzraudzības daļas vadītājs Andris Vaiders.

Skatītājs ir novērojis luminiscenci, kas nozīmē, ka uz reņģes liemeņa, kas bijis istabas temperatūrā, savairojušās baktērijas, kurām piemīt spēja spīdēt tumsā. PVD speciālists stāsta, ka

mikroorganismi, kas rada spīdēšanu, nav bīstami ne cilvēkam, ne arī mājdzīvniekiem, taču jāņem vērā, ka šādi uzglabāšanas apstākļi var būt labvēlīgi arī citiem mikroorganismiem, kas gan var būt kaitīgi cilvēka organismam, tāpēc šādas tumsā spīdošas zivis uzturā tomēr labāk nelietot.

Lai izvairītos no šādām situācijām, Andris Vaiders iesaka jebkura veida zvejas produktus ilgi neglabāt un īpaši rūpīgi sekot līdzi nepieciešamajai uzglabāšanas temperatūrai un derīguma termiņam.

Komentāri (5)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu