Kāpēc, vārot bietes, ūdenim jāpievieno rupjmaizes garoza?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Svittlana/Shutterstock.com

Vārītas bietes kulinārijā tiek izmantotas gana bieži. Tagad, kad pieejama jaunā raža, tās šķiet īpaši gardas! No šīm saknēm gatavo košas uzkodas, salātus, vāra zupas un arī konservē. Lai gan vairāki ražotāji piedāvā iegādāties jau vārītas, vakuumā iepakotas bietītes, daudzas saimnieces un saimnieki labprāt vāra paši.

Ne mazums saimnieču un saimnieku visu gatavošanas procesu uzņemas paši, jā, arī biešu vārīšanu. Nav noslēpums, ka tas ir gana ilgi un ķēpīgi, tomēr čaklākie virtuvē ir atklājuši vairākus knifiņus, kas ļauj biešu vārīšanu padarīt ātrāku un patīkamāku. Kā? Patiesībā gaužām vienkārši.

Sākumā bietes ir rūpīgi jānomazgā. Dārzenim nav jānogriež astīte, arī mizot nav nepieciešams. Ja netīrumi ir piekaltuši, ņem talkā kādu asāku birstīti. Kad šis process pabeigts, var ķerties pie vārīšanas. 

Pastāv neliels triks, lai biešu gatavošanas laiku samazinātu uz pusi. Vispirms uzvāra ūdeni, un tikai tad liek tajā bietes. Un, lai saglabātu skaistu un košu krāsu, pievieno vienu tējkaroti cukura vai puskaroti etiķa (ja katls ļoti liels, tad nedaudz vairāk).

Vēl viena nianse, kas ir ne pārāk patīkama, - kad bietes vārās, virums ne visai patīkami smaržo. Bieži nelīdz ne atvērts logs, ne tvaiku nosūcējs. Lai to novērstu, nogriez rupjmaizei kādu prāvāku gabalu garozas un liec ūdenī pie bietēm, lai kopā vārās. Aromāts jūtami mainīsies uz labo pusi. 

Pēc novārīšanas dārzeņus liec aukstā ūdenī. Strauji atdzesētas bietes būs vieglāk notīrīt, un noskalosies viss, kas pielipis vārīšanas laikā, piemēram, maizes paliekas.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu