Domā, zupa ir tāds vienkāršs ēdiens un nav nekādu noteikumu tās baudīšanā? Pieliecies tuvāk bļodai, pūšot dzesē zupu karotē? Tā nevajadzētu, skaidro "Postimees".
Kā pareizi ēst zupu? (6)
Apgūstam zupas ēšanas mākslu un ēdīsim zupu skaisti un pareizi.
Tādas zupas kā borščs, kāpostu zupa, frikadeļu zupa un tām līdzīgās pasniedz dziļākās zupas bļodās, nepielejot tās pilnas, atstājot vietu krējumam vai kādai citai mērcei. Šīs zupas bauda, izmantojot ēdamkaroti.
Buljonu un krēmzupas pasniedz lēzenos zupas šķīvjos vai zupas krūzītēs ar rokturiem. Ideālā gadījumā tās ēd ar deserta karoti, bet, ja tādas nav pieejamas, izmanto ēdamkarotes.
Šīm zupām zaļumus, krējumu, grauzdiņus pasniedz atsevišķos trauciņos. Olu buljonā gan var likt, servējot zupu.
Ko nedrīkst darīt?
Pieliekties tuvāk zupas bļodai. Pozai vienmēr ir jābūt ieturētai, nekādas locīšanās.
Pūst zupas karotē vai bļodā. Zupai jāļauj padzist, lai to var ērti baudīt.
Zupas trauku nevajadzētu ne uz savu pusi, ne prom no sevis, kad tās bļodā palicis tik maz, ka ar karoti nav iespējams iesmelt. Tomēr, ja tas vajadzīgs, etiķete māca, ka šķīvi pašķiebjam prom no sevis, lai izvairītos no iespējas, to ieliet sev klēpī. Bet ņem vērā, ka nav nepieklājīgi atstāt traukā dažas lāses zupas. Ja tev tā ļoti, ļoti garšoja, vienkārši palūdz papildporciju.