Kā pareizi ēst zupu?
Nekādas skaļas strēbšanas

Corn soup with meatballs

FOTO: Depositphotos

Domā, zupa ir tāds vienkāršs ēdiens un nav nekādu noteikumu tās baudīšanā? Pieliecies tuvāk bļodai, pūšot dzesē zupu karotē? Tā nevajadzētu, skaidro "Postimees".

Apgūstam zupas ēšanas mākslu un ēdīsim zupu skaisti un pareizi.

Tādas zupas kā borščs, kāpostu zupa, frikadeļu zupa un tām līdzīgās pasniedz dziļākās zupas bļodās, nepielejot tās pilnas, atstājot vietu krējumam vai kādai citai mērcei. Šīs zupas bauda, izmantojot ēdamkaroti.

Buljonu un krēmzupas pasniedz lēzenos zupas šķīvjos vai zupas krūzītēs ar rokturiem. Ideālā gadījumā tās bauda ar deserta karoti, bet ja tādas nav pieejamas, izmanto ēdamkarotes.

Šīm zupām zaļumus, krējumu grauzdiņus pasniedz atsevišķos trauciņos. Olu buljonā gan var likt, servējot zupu.  

Ko nedrīkst darīt?

Pieliekties tuvāk zupasbļodai. Poza vienmēr ir jābūt ieturētai, nekādas locīšanās.

Pūst zupas karotē vai bļodā. Zupai jāļauj atdzist, lai to var ērti baudīt. 

Zupas trauku nedrīkst liekt ne uz savu pusi, ne prom no sevis, kad tās bļodā palicis tik maz, ka ar karoti nav iespējams paņemt. Nav nepieklājīgi atstāt traukā dažas lāses zupas. Ja tev tā ļoti, ļoti garšoja, vienkārši palūdz papildporciju.

Uz augšu