Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Kā atpazīt emocionālo ēšanu?

Lai uzsāktu cīņu ar emocionālo ēšanu, problēma sākotnēji ir jāapzinās.

Psiholoģe Natālija Morozova iesaka analizēt savus ēšanas paradumus un censties atbildēt uz šiem jautājumiem:

  • Vai es bieži domāju par ēdienu?
  • Vai man ir bijušas ēšanas lēkmes, kuras neesmu spējis kontrolēt?
  • Vai es turpināju ēst arī tad, kad vairs nejutu fizisku izsalkumu?
  • Vai ēšanas lēkme sākās, kad biju satraucies vai kādu citu nepatīkamu emociju pārņemts?
  • Vai pēc ēšanas lēkmēm mēdzu izjust kauna un vainas apziņu?
  • Vai esmu mēģinājis pārtraukt ēšanas lēkmes, iespējams, pat uzsākot diētu, taču bez panākumiem?
  • Vai izjūtu kaunu par saviem ēšanas paradumiem, izvairoties no ēšanas citu klātbūtnē?

Ja uz vismaz vienu jautājumu atbildēji apstiprinoši, tad ir vērts iedziļināties un apdomāt risinājumus.

“Bez psiholoģiskajām ciešanām, ko izraisa emocionālā ēšana, pētījumi rāda, ka šādi ēdāji biežāk slimo ar gastrītu, diabētu, augstu asinsspiedienu, sirds slimībām, paaugstinātu holesterīna līmeni un paaugstinātu ķermeņa masas indeksu. Bieži sastopami ne tikai fiziski simptomi, bet arī miega traucējumi, trauksme, depresija un citi,” skaidro N. Morozova.

Lasi vēl:

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu