Mīti par saindēšanos ar ēdienu, vai esi tos dzirdējis?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositphotos

Kuram gan nepatīk gardi paēst. Bet esi uzmanīgs, jo daļa produktu ir rūpīgi jānomazgā, pareizi jāuzglabā, atbilstoši jāpagatavo, lai nerastos diskomforts. Vai zini, kādi mīti klejo par saindēšanos ar ēdienu? "The Healthy"  atklāj mītus un skaidro patiesību.

Mīts: saindējos ar pēdējo ēdienu, ko nesen apēdu

Fakts: Patiesībā, lai baktērija, kas izraisa saindēšanos, attīstītos, ir nepieciešams ilgāks laiks; ar dažām stundām nebūs īsti gana. Tāpēc nesteidzies vainot nupat apēsto suši pusdienās. Pie vainas var būt arī iepriekšējā vakarā apēstais burgers vai olu salāti, ko pats gatavoji pirms divām dienām, bet nolēmi apēst vakar.

Mīts: jo vairāk balinātāja, jo mazāk baktēriju

Fakts: galvenā loma ir nevis izmantotajam līdzekļa daudzumam, bet gan pareizai tā izmantošanai. Tev jābūt drošam, ka līdzeklis ir ticis uz visām virsmas vietām, kuru tīri, lai nav tā, ka no nenotīrītās platības baktērijas pārnes uz tīrajām, tikai tāpēc, ka esi ko aizmirsis. 

Mīts: veselība nevar sākt streikot no dārzeņiem un augļiem, kurus pasargā miza

Fakts: Muļķības! Gan apelsīns, gan gurķis, kuru ieskauj miza, pat pēc tā notīrīšanas var kaitēt tavam organismam. Svarīgi ir gan augļus, gan dārzeņus iepriekš rūpīgi  nomazgāt, jo, ja tas netiek izdarīts, brīdī, kad tu mizo augli/dārzeni, ar rokām un nazi baktērijas tiek pārnestas uz ēdamo daļu. Uzmanību - nemazgā augļus ar ziepēm, tās nav tam paredzētas. 

Mīts: gaļas nomazgāšana atbrīvo to no baktērijām

Fakts: Aizmirsti! Lai arī sākotnēji varētu šķist, ka vistas gaļas noskalošana pirms gatavošanas atbrīvos to no baktērijām, ir gluži pretēji! Šļakatas mazgāšanas brīdī izplata baktērijas. Ja pēc tam apšļakstītās un nopilinātās vietas nedezinficē, risks, ka baktērijas nokļūs uz kāda cita ēdiena vai šķīvja, ir augsts.

Mīts: ja atkārtoti uzsildīšu ēdienu, kas atstāts ilgu laiku istabas temperatūrā, radušās baktērijas tiks iznīcinātas

Fakts: Ja vēlies riskēt ar savu pašsajūtu un saindēšanos, tad droši vari tā domāt. Ir vairākas baktērijas, kuras, ja reiz ir saradušās uz ēdiena, jo tas pēc pagatavošanas uzglabāts nepareizi, vairs nevar ar karstumu iznīcināt. Esi piesardzīgs - pagatavoto ēdienu uzglabā ledusskapī, slēgtos traukos, un, ja kaut kas ir aizmirsies uz galda un tur bijis pārāk ilgi, - izmet. Veselība ir svarīgāka!

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu