:format(webp)/nginx/o/2025/04/28/16805165t1h084e.jpg)
"Parasti gārsu ar visām garajām saknēm dusmīgi plucinām ārā no dobēm un metam kompostkaudzē. Bet vai zini, ka tā ir viena no visvērtīgākajiem savvaļas, bezmaksas vitamīnu un minerālvielu avotiem?" izmantot veselīgos un gardos dabas labumus aicina saimniece Brigita Puriņa.
Gārsa (Aegopodium podagria) savu latīnisko nosaukumu ieguvusi, pateicoties tam, ka senatnē to lietoja podagras ārstēšanai. Arī mūsdienās tautas medicīnā gārsu izmanto locītavu ārstēšanai. Bez tam tā ir vērtīgs C vitamīnu, olbaltumvielu, šķiedrvielu, dzelzs un daudzu citu mums vajadzīgu uzturvielu dabīgais avots.
Pašreiz ir īstais laiks saujām plūkt gārsas jaunās lapiņas, gatavot salātus un pesto, pievienot zupām, kotletēm un vēl citiem ēdieniem.
Saimniece atgādina – pirms liekat gārsu ēdienos, tā ir kārtīgi jānoskalo!
/nginx/o/2025/04/28/16805168t1h71ee.jpg)
Saimnieces Brigitas Puriņas omlete ar gārsu
:format(webp)/nginx/o/2025/04/28/16805165t1h084e.jpg)
Nepieciešamie produkti:
- Kārtīga sauja noskalotas, nosusinātas, sakapātas gārsas
- 2 olas
- Šļuka piena
- Šķipsniņa sāls,
- Nedaudz rīvēta cietā siera
/nginx/o/2025/04/28/16805177t1hee8e.jpg)
Olas samaisa ar pienu, pieliek sāli, iemaisa gārsu.
/nginx/o/2025/04/28/16805189t1hb9da.jpg)
Uz pannas izkausē nedaudz sviesta kopā ar olīveļļu, uzlej sagatavoto masu, uzkaisa nedaudz siera.
/nginx/o/2025/04/28/16805190t1h651f.jpg)
Cep uz nelielas uguns, līdz omlete sarecējusi.
Liek uz šķīvja un ēd gardu muti!