Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Pētījums: asu ēdienu cienītāji dzīvo ilgāk

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto
Foto: Depositphotos

Nesteidzies atteikties no asiem ēdieniem. Zinātnieki ir pārliecināti, ka samērīga asu ēdienu baudīšana nāk par labu tavai veselībai.

Nesenais pētījums apstiprināja, ka cilvēki, kuriem patīk pikanti ēdieni, dzīvo ilgāk. Zinātnieki ir apkopojuši datus no vairāk nekā 16 000 amerikāņu 23 gadu laikā.

Izrādījās, ka cilvēkiem, kuri bieži ēda pikantu ēdienu, mirstība bija zemāka (21%). Pikanti ēdieni liek smadzenēm ražot vairāk serotonīna jeb laimes hormona. Tas palīdz tikt galā ar stresu, depresiju un sliktu garastāvokli.

Aso garšvielu galvenā sastāvdaļa ir kapsaicīns, tam ir vairākas vērtīgas īpašības. Piemēram, kapsaicīns samazina sirds slimību risku un uzlabo gremošanu, cīnās pret noteikta veida aptaukošanos.

Kapsaicīns ir pazīstams arī ar pretsāpju īpašībām: tas spēj nomākt nervu impulsus. Tāpēc šī viela ir viens no svarīgākajiem sāpju mazināšanas krēmu komponentiem.

Daudzi ārsti kapsaicīnu uzskata par efektīvu ieroci cīņā pret prostatas vēzi. Bet, ja tev ir gremošanas problēmas - esi piesardzīgs un neaizraujies ar asiem ēdieniem, īpaši, ja pirms tam neesi neko citu apēdis.

Un kā ir ar tevi, vai esi asu ēdienu cienītājs?

Lasi vēl:

Avots: Limon.postimees

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu