Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Šīs sievietes iegūst "sarkano zeltu", bet vienalga dzīvo nabadzībā

Foto: AP/Scanpix

Safrāns ir viena no dārgākajām garšvielām uz Zemes. Par kilogramu garšvielu var iegūt apmēram divus tūkstošus dolāru. Lai iegūtu kilogramu šīs eksklusīzvās garšvielas nepieciešami aptuveni 200 tūkstoši ziedu.

Safrāns tiek iegūts no žāvētām safrāna (Crocus sativus) stigmām, kas aug daudzās Ziemeļāfrikas un Tuvo Austrumu valstīs. Tomēr 90 procenti pasaules safrāna produkcijas nonāk Irānā.

Foto: AP/Scanpix

Neskatoties uz to, ziedu audzēšana un garšvielu ražošanā ir iesaistīta arī citās valstīs. Marokā safrāna ražas centrs ir Taliouinas pilsēta un tās apkārtne. Lauki ap daudziem ciematiem ir apstādīti ar safrānu, kas sāk ziedēt novembra sākumā. Tikai šajā periodā no sarkanajām ziedu stigmām var iegūt košo garšvielu, kuru pēc tam pārdod visā pasaulē.

Atlasa kalnos, ciematā, kooperatīvos strādājošas kristiešu zemnieku sievietes vāc purpursarkanos ziedus. Darbs sākas pēc rīta lūgšanas un neapstājas līdz saulrietam, pēc kura zemnieku sievietes sāk atdalīt stigmas no pumpuriem.

Foto: AP/Scanpix

Neraugoties uz safrāna vākšanas sarežģītību, sievietes strāda nepagurušas. Viņas dzied dziesmas, smejas un skaļi runā. 

Ražas novākšanas laiks ir ļot īss, tomēr zemniekiem un viņu ģimenēm peļņa nodrošina algu daudziem mēnešiem. Bet apstākļi, kuros šīs ģimenes dzīvo tāpat ir ļoti trūcīgas. 

Safrānu Marokā bieži sauc par “sarkano zeltu”. Turklāt daudziem zemniekiem vienkārši nav izvēles - neauglīgajās kalnu ielejās ir grūti audzēt citas kultūras un ir jādara tas, ar ko var nopelnīt kaut nedaudz.

Lasi vēl:

Avots: Krasotka.postimees

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu