Pelējums uz ēdiena - ēst vai mest ārā?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: depositphotos.com

Kādu vilšanos mēdzam sajust brīdī, kad ieraugām pelējumu uz nesen iegādāta produkta, vēl sāpīgāk, ja pats esi ko pagatavojis un tas sapelē. Nesteidz visu mest ārā: ir produkti, kurus var lietot arī, ja esi atradis pelējumu, tomēr ir arī virkne to, no kuriem jāatbrīvojas nekavējoties.

Produkti, kurus var izmantot

Desas, šķiņķi, kūpināta gaļa

Minēto gaļas produktu ārpuse nereti noklājas ar baltu kārtiņu, līdzīgu sālim. Tas ir pelējums, taču šis pelējums ir labvēlīgs un tieši tas aizkavē ārējo baktēriju nelabvēlīgu ietekmi uz produktu. Baltā pelējuma parādīšanās - laba zīme.

Foto: Depositphotos.com

Cietais siers

Cietajiem sieriem ir ļoti blīva konsistence un pelējuma sporas uz tā aug ar lielām grūtībām un nespēj izpelsties dziļumā. Lūk, tāpēc cietajam sieram var nogriezt pelējuma vietas un pārējo ēst.

Kāposts, bulgāru pipars, burkāns

Šie un arī citi cietie dārzeņi ir pakļauti riskam sapelēt, bet tie nav pelējumam "pa spēkam". Bojājums, ja tas ir nesen tik parādījies, atrodas tikai virspusē, to var izgriezt un dārzeni lietot. 

Produkti, kuri tūlīt jāizmet

Maize, smalkmaizītes, pīrādziņi

Šo produktu porainā struktūra bojājas ātri, tāpēc ar garozas noņemšanu nepietiks, lai saprastu un būtu droši par to, ka pelējums nav ticis dziļām. Uzturā lietot nevajag.

Foto: Depositphotos.com

Ievārījumi

Dīvaini, bet sapelējušu sieru izmet biežak nekā ievārījumus. Saldā un mitrā ievārījuma vide ir perfketa vieta pelējuma sportu attīsībai un straujai mikotoksīnu izplatībai. Šis toksīns tiek ļoti dziļi, iespējams, pat līdz burciņas dibenam, ir kaitīgs, tāpēc nevilcinoties jāmet ārā visa ievārījuma burciņa.

Pupas, rieksti un un riekstu sviests

Lai arī šie produkti ir cieti un šķietami tāpat kā citiem dārzeņiem nenodara ļaunumu - nepareizi. Tieši šajos produktos pelējums veido cilvēka organismam visgaitīgākos toksīnus.

Mīkstie augļi

Tādi augļi kā nektarīni un banāni ar savu mīksto struktūru un lielo cukura un mitruma daudzumu rada labvēlīgu vidi pelējumam. Tie nav pietiekami blīvi, lai sevi spētu pasargāt, tāpēc bojātās daļas izgriešana nepasargā no pelējuma apēšanas - met vien ārā.

Foto: Depositphotos.com

Lasi vēl:

Avots: Sovkusom.ru

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu