Pastāstīsim kā pagatavot dažādu dārzeņu veidus augstā temperatūrā, bet saglabājot tik ļoti nepeiciešamos vitamīnus un minerālvielas. Lai tava ēdienkarte sastāv tikai no vērtīgiem un veselīgiem produktiem!
Zaļie dārzeņi
Šie dārzeņi skaitās visveselīgākie un vērtīgākie. Tie sevī ietver daudz antioksidantu, vitamīnu, šķiedrvielu un minerālvielu, kas nostiprina imunitāti un labvēlīgi ietekmē cilvēka organismu kopumā, īpaši gremošanas orgānus, nervu sistemu un sirdi. Pie šiem dārzeņiem pieder: brokoļi, spināti, bulgāru pipari, kabači, sparģeļi, zaļās pupiņas, zirnīši.
Zaļos dārzeņus nav ieteicams ilgi vārīt. Ieteicamākais pagatavošanas veids ir izmantojot tvaiku, tādejādi termiskā apstrāde minimāli ietekmē dārzeņa vērtīgās īpašības. Ja nepieciešams dārzeņus iemērkt ūdeni, labāk jau vārošā, tad tiks saglabāta lielāka vērtība un nenotiks pilnīga C vitamīna iznīcināšana.
Baltie dārzeņi
Pēc sava sastāva, baltie dārzeņi tālu neatpaliek no zaļajiem. Arī šie dārzeņi satur vitamīnus, minerālvielas, šķiedrvielas un vēl citas vērtīgas vielas. Populārākie baltie dārzeņi ir kartupeļi, ziedkāposti, kolrābji un sīpoli.
Lai pagatavotu baltos dārzeņus ar minimālu vērtīgo vielu zudumu, centies tos gatavot vārošā ūdenī un cept strauji, uz lielas liesmas pannā bez vāka. Ilgstoša termiska apstrāde negatīvi ietkemē šo dārzeņu sastāvu. Nav arī nepieciešams šos dārzeņus gatavot līdz pilnīgai gatavībai. Procesu pārtrauc al dente stadijā, atstāj tos uz plīts un tie paši nogatavosies līdz galam - tādejādi dārzeņi nepārgatavosies un saglabās vairāk vērtīgo vielu.