/nginx/o/2020/02/06/12922080t1h74e7.jpg)
Gandrīz katrā receptē tiek izmantoti zaļumi - svaigi vai kaltēti. Kādēļ? Jo tie pilnīgi noteikti uzlabo ēdiena garšu un piešķir neatkārtojamu aromātu. Iepazīsim populārākos zaļumus, kurus izmanto kulinārijā - gan tos, kas tiek audzēti mazdārziņos, gan savvaļas.
Dilles
Parasti šo zaļumu izmanto salātos un zupās, dažos gaļas ēdienos, kā arī sālot un marinējot gurķus un tomātus. Karstā ēdienā dilles jāpievieno tad, kad ēdiens jau ir pagatavots, lai varētu saglabāt aromātu un interesanto garšu. Viena no svarīgām diļļu īpašībām ir tā, ka ar to palīdzību, iespējams samazināt sāls garšu ēdienā, ja tas pārsālīts. Pat vispārsālītākajai zivij, ja gatavošanas procesā pievienosi dilles, tā kļūs mazāk sāļa un baudāmāka. Ļoti bieži svaigas dilles izmanto ēdienu rotāšanai.
/nginx/o/2020/02/06/12922074t1hc157.jpg)
Pētersīļi
Parasti sasmalcinātu pētersīli pievieno medījumam un zivij. Šim zaļumam izmanto arī sakni, parasti rīvētā veidā. Pētersīļi lieliski iederas gaļas zupās un dārzeņu ēdienos. Šis garšaugs ēdienam jāpievieno brīdī, kad tas jau tiek pasniegts uz galda, lai, karstuma ietekmē, nezaudētu savu spēcīgo aromātu. Savukārt, sakni pievieno vārīšanas procesā. Tieši tāpat kā dilles, arī pētersīļus izmanto ēdienu servēšanā.
/nginx/o/2020/02/06/12922079t1h81d6.jpg)
Rozmarīns
Šim pikantajam, pat nedaudz asajam garšaugam piemīt izteikts, spēcīgi salds aromāts, kaut kas līdzīgs priežu smaržai. Rozmarīns "draudzējas" ar visiem gaļas veidiem. Gatavojot, pietiek ēdienam pievienot tikai vienu svaigu zariņu vai šķipsniņu kaltēta. Rozmarīnu var pievienot arī medījuma gaļas marinādei vai zivij. Interesantu un patīkamu garšu rozmarīns piešķirs arī kartupeļiem un sieram.
/nginx/o/2020/02/06/12922077t1h2f75.jpg)
Kinza jeb koriandrs
Izmanto, lai pagatavotu mērces, salātus, zupas, pievieno gaļas un zivju ēdieniem, kā arī sviestmaizēm. Ar kinzas izmantošanu jābūt ļoti piesardzīgam, jo tai piemīt neparasta, rūgtena garša un gana asa smarža, kas visiem var nepatikt. Arī šis garšaugs ēdienam jāpievieno gatavošanas procesa beigās, lai, karstuma ietekmē, nezaudētu savu spēcīgo garšu un aromātu.
/nginx/o/2020/02/06/12922078t1hf0f6.jpg)
Oregano
Oregano var lepoties ar piparmētrai līdzīgu, atsvaidzinošu garšu, kurai seko viegls rūgtums. To izmanto kā svaigā, tā kaltētā veidā - gan lapiņas, gan ziedus, gan jaunos dzinumus. Visbiežāk oregano pievieno mērcēs un dārzeņu ēdienos (ar baklažāniem, tomātiem, papriku un kabačiem). Ļoti labi garšos krāsnī cepti kartupeļi, kurus papildina ar oregano.
/nginx/o/2020/02/06/12922075t1h3222.jpg)
Baziliks
Šo garšaugu noteikti nedrīkst atstāt bez uzmanības. Sākumā tas ēdienam piešķir vieglu rūgtumu, kas pāraug patīkamā salkanā garšā. Svaigs baziliks lieliski iederas zupās, salātos un mērcēs. Brīnišķīgi tas sader ar zivīm, tomātiem, pastu, sieriem, olām, svaigiem dārzeņiem. Baziliku var izmantot arī marinējot.
/nginx/o/2020/02/06/12922076t1h86b4.jpg)
Neskaitot kultivētos zaļumus, kulinārijā izmanto arī savvaļā augošos!
Nātres
Ļoti gardas tās būs omletē un pīrāgos. No lapiņām sanāk garšīgs un veselīgs zaļais šī (zaļumu zupa). Vienīgā neērtība - nātres jāvāc, izmantojot cimdus, lai netraumētu rokas un pēc savākšanas tās jānoplaucē, lai zustu šis dzelīgums.
/nginx/o/2020/02/06/12922072t1h63cf.jpg)
Rabarberi
Izmantojamas ir pavisam jaunu rabarberu lapas un kātiņi. No pēdējiem, jau lieliem un stingriem kātiem, novelkot to mizu, gatatavo dažādus ķīseļus, kompotus, ievārījumus un džemus.
Pienenes
Šīs košās pavasara puķes lapas izmanto salātu gatavošanā un zupās. Ja lapiņas nav pavismaz mazas, lai likvidētu rūgtumu, lapas jāaplej ar vārošu ūdeni.
/nginx/o/2020/02/06/12922080t1h74e7.jpg)
Avots: Originalfood.ru