Dzērvenes daudzviet pasaulē uzskata par delikatesi, kas dabiskā vidē aug tikai ziemeļu zemēs un svaigā veidā ir pieejamas tikai izredzētajiem!
Veselīgās dzērvenes. Noderīgi padomi un receptes
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
- Skandināvijas valstīs un arī Krievijas ziemeļos dzērvenes mēdz lasīt divreiz gadā: rudenī un arī pavasarī, kad nokūst sniegs. Par garšīgākām uzskata pavasarī lasītās, vienīgi C vitamīna tajās nav tik daudz, cik rudens ogās.
- Dzērvenes ir vienas no tām retajām ogām, kas ļoti ilgi saglabājas svaigas, tāpēc tās ieteicams konservēt tikai tad, ja ogu ir ļoti daudz vai arī gribas tās saglabāt līdz pat nākamajai ražai.
- Svaigām, labas kvalitātes ogām ir gluda, spīdīga un stingra miziņa.
- Dzērvenes ir piemērotas ievārījumu, kompotu, biezeņu, želejas, saldo un pikanto biezeņu gatavošanai, kā arī kaltēšanai/žāvēšanai un sasaldēšanai.
- Saldētas dzērvenes pirms izmantošanas nav nepieciešams atlaidināt, tās noskalo aukstā ūdenī un lieto kā svaigas ogas.
- Dzērveņu konservēšanai iecienītas garšvielas ir kanēlis, krustnagliņas, smaržīgie pipari, vaniļa, kā arī ķiploki un citrusaugļi.
Teksts no grāmatas "Konservēšanas rokasgrāmata", Iveta Galēja; apgāds "Zvaigzne ABC"