Ja papriku nekonservē tūlīt pēc novākšanas, pākstis ietin mitrā dvielī un novieto vēsā un tumšā vietā - tādā veidā papriku var uzglabāt ilgāku laiku. Ledusskapī paprikai ir par aukstu.
Košā paprika. Noderīgi padomi un receptes
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
- Ja zaļās paprikas pākstis nav novāktas pārāk zaļas, tās vēl var nogatavoties, bet, ja pākstis ir pārāk zaļas, - tās, visticamāk, saglabās rūgtenu piegaršu. Savukārt violetās un tumši brūnās paprikas pākstis nogatavojoties kļūst zaļas. Gatavošanās laikā pākstis kļūst saldākas.
- Svaigu papriku var atpazīt pēc stingras, gludas un spīdīgas miziņas, bet labas kvalitātes papriku - pēc smaržas. Ja paprika nesmaržo, īsti labus konservus pagatavot nevar.
- Papriku pērkot, jāraugās, lai pākstīs nebūtu iespiedumu vai brūnu plankumu, jo no tādām vietām bojājums ātri izplatās pa visu pāksti.
- Paprikas pākstis sagatavo konservēšanai atbilstoši receptei: parasti izņem sēklas un izgriež baltās sieniņas, pēc tam noskalo un mīkstumu sagriež sīkākos gabaliņos.
- Ļoti bieži paprikai pirms turpmākas izmantošanas ir jānovelk miziņa. Lai to izdarītu, veselas vai uz pusēm pārgrieztas pākstis liek 200 - 210 °C karstā cepeškrāsnī vai arī grilē, līdz miziņa kļūst tumši brūna vai sāk mest burbuļus. Tad pākstis izņem no krāsns, pārklāj ar mitru dvieli vai ieliek polietilēna maisiņā un tā galu aizsien. Pēc 10 - 15 minūtēm miziņu var viegli novilkt.
- Paprika konservos ļoti labi sader ar tomātiem, sīpoliem, burkāniem, baklažāniem, ķiplokiem un zaļumiem, piemēram, pētersīļiem, dillēm, koriandru, lupstāju.
- Papriku var arī sasaldēt, taču jāņem vērā, ka pat tad, ja to pievieno ēdieniem neatlaidinātu, paprika būs zaudējusi lielu daļu garšas un aromāta.
- Glīti izskatās gan mazas paprikas pākstis, gan čili pākstis, kas žāvēšanai savērtas virtenēs.
Teksts no grāmatas "Konservēšanas rokasgrāmata", Iveta Galēja; apgāds "Zvaigzne ABC"