Sākums > Receptes > Konservējumi

Tomāti ar sīpoliem želejā

2020. gada 14. septembris
Foto: Zane Bloka
Tomāti želejā ir tāda burciņu klasika, bez kuras grūti pārdzīvot ziemas mēnešus. Jāatzīstas gan, ka no burciņas reizēm pirmie pazūd sīpoli.
Pagatavošana
120 min
1. Sagatavo 0,5 l vai kādas nu kuram tikamāka izmēra burciņas. Izmazgā. Es nekarsēju, ļauju pašām izžūt.
2. Sagatavo galvenās sastāvdaļa:, tomātus un sīpolus.
Tomātus nomazgā, ja ir bieza miza, var nomizot. Sīpolus nomizo, sagriež samērā plānā ripiņās - līdz 0,5 cm un ieliek vēsā ūdenī, lai nekož acīs.
3. Paralēli tam sagatavo želatīnu. Pēc pamācības, kas norādīta uz paciņas, liek uzbriest.
Uz 1 litru marinādes izmantoju 2 paciņas 20 g želatīna (kopā 40 g).

Paralēli liek katlu uz plīts, kurā vārīt marinādi.
Bet iekšā sāli, piparus, lauru lapas un ļauj, lai silst, pirms vārīšanās, pievieno etiķi.
4. Ņem burciņas un liek kārtās sīpolus, tomātus, sīpolus, atkal tomātus.

Liek tik pilnas, kā pašiem patīk. Kam vairāk garšo želeja, tas neliek tik daudz dārzeņus, lai marinādei ir kur izplesties.
5. Kad burciņas sapildītas, marinādei jābūt jau gatavai. To noņem no plīts un ļauj padzist, lai nokrīt temperatūra līdz 80 grādiem, (max 10 minūtes). Pievieno uzbriedināto želatīnu un uz lēnas uguns ļauj tam izkust.

!!! Vārīties ļaut nedrīkst, želatīns tiks sabojāts un marināde nesaželēs!
6. Kad želatīns izkusis, katlu ar marinādi ņem nost no plīts.
Liek jaunu katlu uz plīts, katla apakšā ieklāj plānu dvielīti, vai izmanto paredzēto ieliktni burku sterilizācijai,lai nesaplīst, pielej ūdeni, vēlams jau siltu (iepriekš uzvāra pilnu tējkannu, lai iet ātrāk) un liek burkas iekšā. Lēnām pilda ar karsto marinādi. Kad burkas pilnas, uzliek vāku, bet neaizgriež.
7. Uz nelielas uguns karsēj, līdz sāk pa burku "staigāt" mazi burbulīši.
8. Ņemam ārā burkas, skrūvē ciet un liek kājām gaisā.
Kamēr karstas, atstāj otrādi, kad ir jau atdzisušas, liek kā vajag, ar vāku uz augšu un noliek vēsākajā vietā mājās.
Foto: Zane Bloka
9. Kad ir atdzisušas pilnībā liek ledusskapī, pagrabā vai aukstumskapī.

Lai labi garšo!
Foto: Zane Bloka
Uz augšu