Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča
Iesūti ziņu!

"Katru pavasari ēdu un esmu dzīvs". Mikoloģe par apzinātu indīgo sēņu ēšanu

Bisītes caurdurī.
Bisītes caurdurī. Foto: Liina Pajunen/Shutterstock.com

Patīk latvietim iet mežā. Patīk elpot svaigu meža gaisu, bet vēl vairāk patīk lasīt sēnes. Biezāks sēņotāju pulks mežā ir rudeņos, bet centīgākie, lielākie sēņu mīļi dodas pēc sava guvuma jau pavasarī. Un kāpēc ne – ir ko atrast. Dažas sēnes droši nesamas mājās, bet citas – jāaplūko, jāpapriecājas par izskatu un jāatstāj augam.

Šis gads nav izņēmums – sociālajos tīklos cilvēki dalās ar saviem pavasara sēņu guvumiem. Kādam groziņā košās Austrijas agrenes, citam lāčpurni, vēl kādam ķēvpupi, bet netrūkst arī to, kas lepni mājās nes bisītes.

Nenonākt slimnīcā nenozīmē nesaindēties

Mikoloģe Inita Dāniele atklāj, ka pati nekad nav bisītes ēdusi un atzīst, ka pilnībā pietiek ar visām citām sēnēm, kas patiesi ir droši lietojamas uzturā. Un norāda, ka pietiek ar tiem stāstiem, ko ir dzirdējusi no tiem, kas ir ar šo sēni saindējušies, lai vēlme bisītes nogaršot nemaz nerastos.

Speciāliste norāda, ka ir ne mazums cilvēku, kas bisītes ēduši visu mūžu un nekad nav bijušas nekādas problēmas, tomēr ne mazums ir arī tādu, kuriem pienāk pirmā reize: "Manā paziņu lokā ir

Komentāri
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu