Šo es gatavošu uz visām (goda vārds) visām ciemos iešanām šajā miljons brīvdienu laikā līdz pat nākamā gada sākumam! Ļoti vienkārši pagatavojams deserts ar piparkūkām un superbagātīgu šokolādes garšu.
Autore: ēdienu blogere Zane Grēviņa, “Našķoties” grāmatas autore
Apmaksāta publikācija
Saturs turpināsies pēc reklāmas
-->
Sastāvdaļas
Piparkūku pamatnei:
250gklasisko “Selga” piparkūku
70gsviesta
Pildījumam:
300gtumšās šokolādes ar kakao saturu vismaz 55%
200mlsaldā krējuma
50gbrūnā cukura
20gkviešu miltu
2olu dzeltenumi
1ola
2ēd. k.Latvijas Balzama klasiskā (šo var aizvietot arī ar kādu citu stipro alkoholu pēc izvēles un gaumes)
1šķipsna/ssāls
1tējk.kanēļa vai piparkūku garšvielu
Vaniļas cukurs vai vaniļas ekstrakts
Nesaldināts kakao pulveris pasniegšanai
Saturs turpināsies pēc reklāmas
-->
Pagatavošana
70 min.
Piparkūkas ber virtuves kombainā un samaļ smalkās drupačās (šo darbiņu var paveikt arī ar mīklas rulli, piparkūkas saspiežot).
FOTO: Grāpītis, Receptes.lv šefpavārs
Izkausē sviestu un to iemaisa piparkūku drupačās, tad masu izlīdzina tartes cepampannā (tādā ar izņemamu dupsīti) un ar rokām kārtīgi saplacina.
Pagatavo tartes pildījumu - katliņā lej saldo krējumu, pievieno gabaliņos salauztu šokolādi un, karsējot uz nelielas uguns, izkausē šokolādi, līdz izveidojusies tumša un pabieza masa (to galvenais nepiededzināt, tāpēc labāk tā lēnāk un uzmanīgāk, nekā aši un par daudz).
FOTO: Grāpītis, Receptes.lv šefpavārs
Katliņu noņem no uguns. Atsevišķā bļodiņā samaisa miltus ar kanēli vai piparkūku garšvielām, sāli un cukuru.
Maisījumu iejauc šokolādes masā, tad pievieno balzamu, vaniļu un, kad šokolādes masa nedaudz padzisusi, tajā aši iemaisa olu un olu dzeltenumus (vislabāk to darīt ar putojamo slotiņu un svarīgi pielūkot, lai masa nav pārāk karsta, citādāk olas var pārvērsties olu kultenī).
Pildījumu lej iepriekš pagatavotajā piparkūku pamatnē.
Tarti liek līdz 165°C sakarsētā cepeškrāsnī un gatavo 25-30 min, tad no krāsns izņem, atdzesē kādas 20 min., tad izņem no pannas un atdzesē pavisam vēl kādu stundu.