Drīzumā kebaba cena var ievērojami pieaugt. Tam par iemeslu ir jauna Eiropas Savienības (ES) regula, kas uzliktu par pienākumu kebabu restorāniem visā ES izmantot standartizētu recepti, ziņo vācu laikraksts “Bild”. Šādu plānu aktīvi atbalsta Turcijas ražotāju grupa.
Lēti kebabi drīz var kļūt par vēsturi (12)
Grupa trešdien Eiropas Komisijā iesniegusi pieteikumu, ar kuru vēlas panākt, lai kā kebabus varētu pārdot tikai pēc noteikta parauga pagatavotu gaļu.
Šim nolūkam terminu “döner” paredzēts klasificēt kā īstu tradicionālu produktu, kā noteikts ES pārtikas tiesību aktos.
Autentisku tradicionālo produktu (ATP) marķējumu var piešķirt produktam ar tradicionālu sastāvu vai ražošanas metodi. Produktu var ražot jebkur ES, taču precei jābūt ražotai saskaņā ar reģistrēto ražošanas metodi un sastāvdaļu sarakstu.
Pazīstami ATP produkti ir mocarella, Parmas šķiņķis vai auksti kūpināta ziemeļbrieža gaļa no Lapzemes.
Iespējami iebildumi
Trīs mēnešu periodā, kas sākas tagad, dažādām ieinteresētajām personām ir tiesības iebilst pret pieteikumu.
Šo ierosinājumu var noraidīt, ja iebildumiem ir pietiekams pamatojums.
Ja kebabu pasludinātu par ATP produktu, tā cena krasi pieaugtu. Jaunie noteikumi īpaši palielinātu veselas gaļas īpatsvaru kebabā attiecībā pret malto gaļu.