9 kaitīgi ieradumi, kurus piekopjam virtuvē

9 kaitīgi ieradumi, kurus piekopjam virtuvē

Virtuve ir viena no bīstamākajām telpām mājās. Lielākā daļa nelaimes gadījumu norisinās tieši virtuvē - no vienas puses naži, no otras puses plīts, lērums ar plīstošiem traukiem un vienkārši smagiem traukiem. Bet galvenie bīstamības faktori nav šie.. Apkopoti cilvēku ieradumi, saistīti ar gatavošanu un uzkopšanu, kas apdraud veselību.

Produktu atkausēšana uz virtuves galda

Putnu, sarkano gaļu un jūras produktus kategoriski aizliegts atkausēt uz virsmas, kas paredzēta ēdiena gatavošanai. Tas var izraisīt savstarpēju apmaiņu ar nevēlamām baktērijām - no virsmaz uz gaļu un no gaļas uz virsmu, tālāk jau uz nākošo produktu, kas tur tiks novietots. 

Iedālākā vieta šo produktu atkausēšanai ir ledusskapja atpakšējais plaukts: pietiekoši auksts, lai infekcijas neizdalītos un neizplatītos, pietiekami silts, lai produkti atkustu.

Veci trauku mazgāšanas sūkļi

Mitrā sūkļa virsma piesaista mikroorganismus vairāk kā citas virsmas, tāpēc visa veida sūkļi var izraistī vieglu saindēšanos. Sūkli ieteicams mainīt ne retāk kā reizi divās nedēļās.

Gaļas skalošana

Esam pieraduši, ka nopirktie produkti ir rūpīgi jānomazgā, tomēr ar gaļu ir gluži pretēji. Tieši uz jēlas gaļas var sastapt milzīgu daudzumu baktēriju, bet ūdens tās visas nekad nenomazgās un nelikvidēs, tieši pretēji, mazgājot gaļu, tās tikai izplatīsies pa visu izlietni.

Labākais veids kā dezinficēt gaļu - pagatavo to! Augstas temperatūras ietekmē tiek likvidētas visas baktērijas un mikrobi. Jāizvairās tikai no jēlas gaļas saskares ar citiem produktiem, kuri netiks apstrādāti.

Aizdomīgu produktu pagaršošana

Bojāti produkti bieži maina savu garšu, smaržu un izskatu, taču nereti vēlamies par to tiešām pārliecināties pagaršojot. Nevajag to darīt! Vislabāk uzreiz izmest ēdienu par kura svaigumu radušās aizdomas.

Ilga dzesēšana

Tikko vārītu zupu nedrīkst likt uzreiz ledusskapī, jo tā ātrāk sasildīs pašu ledusskapi un sabojās to, nekā atdzisīs. Taču nevajadzētu par to arī aizmirst. Burtiski dažas stundas un silts ēdiens ātri saskābst. Nevajadzētu katliņu ar gaļu vai pannu ar ceptu gaļu atstāt līdz vakaram istabas temperatūrā, bet gan savlaicīgi ievietot ledusskapī.

Neievērots produktu pagatavošanas laiks

Kāds šokējas no asiņainas gaļas, cits pieturas pie domas, ka karsts ēdiens nevar būt jēls. Nu ko, te nu skaidrs ir viens - jebkuri gaļas produkti, tāpat kā olas ir jāizvāra, jāizcep līdz pilnīgai gatavībai, lai izvairītos no parazītiem un saslimšanu ar salmonelozi.

Pusdienošana guļot dīvānā

Pārtikas uzņemšana pusguļus stāvoklī izraisa miegu. Vēl vairāk - jo saspiestāks ir barības vads maltītes laikā, jo lielāka iespēja pēc tam saskarties ar dedzināšanu un kuņģa sāpēm. Pareizā pieeja - pastaiga pēc ēdienreizes vai kā minimums mazliet kustību ar taisnu muguru.

Ātri bojājošos produktu uzglabāšana ledusskapja durvju plauktos

Patiesībā, ļoti nepateicīga vieta ledusskapī. Durvju plaukti ir vissiltākie un produkti tajos bojājas ātrāk. Tāpēc pienu un olas tomēr ieteicams uzglabāt ledusskapja apakšējā plauktā nevis durvīs.

Nemazgātu produktu nogaršošana

Šis punkts attiecas kā uz virtuvi, tā arī lielveikalu un tirgu. Protams, noskaidrot kā garšo konkrētā oga, auglis vai zaļumi ir ļoti svarīgi, taču bīstami, jo nogaršojot nemazgātus produktus, kurus ar savām rokām aiztikuši arī citi, var saindēties. Atrodi drošu pārdevēju, kura pārdotajai precei uzticies, lai nav vajadzības nogaršot.

Avots: Sovkusom.ru

Foto: Depositphotos.com

Komentāri

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai autorizēti lietotāji.

Autorizēties

Jaunumi

Visi jaunumi

Recepšu izlases


Sezonālās receptes


Jaunumi

Visi jaunumi


Video receptes


Jaunumi

Visi jaunumi