Mīts vai patiesība: sāls - vai viss ko tu zināji ir taisnība?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositphotos

Kurš gan no mums nav dzirdēji to, ka sāls ir "baltā nāve", bet tajā pat laikā apgalvojumus, ka, piemēram, rozā sāli pat vajadzētu iekļaut uzturā? Skaidrojam mazās, bet vērtīgās patiesības par sāli un apgāžam mītus!

Mīts Nr.:1 

Esi dzirdējis apgalvojumu, ka ieberot ūdenī sāli, tas ātrāk uzvārīsies. Mīts. Svarīgi ir apzināties, kad sāls ir jāpievieno konkrētas maltītes gatavošanā, jo vārīšanās procesa ātrumu tas nekādi neietekmē, tāpēc to vari pievienot arī tad, kad ūdens jau no karstuma ir sācis burbuļot.

Foto: Depositphotos

Mīts Nr.:2

Ir divi veidi kā ķermenis atbrīvojas no sāls: caur urīnu un sviedriem. Tiek apgalvots, ka pēc fiziskas slodzes ir jāpalielina sāls patēriņš. Nē, tā tas nav. Pārsālīt zupu vai gaļu noteikti nevajag. Ja regulāri trenējies, ieteicams tīra ūdens vietā izmantot tos, kas papildināti ar sāļiem un minerālvielām - ar to būs pilnībā pietiekoši.

Mīts Nr.:3

Kā tu nosaki sāls daudzumu produktā - pagaršojot to, bet ja kāds produkts nav sāļš, tad pieņem kā faktu, ka tajā sāls nav vai ir minimāli. Tas tomēr nav korekti, jo daudzos produktos, kuros sāls tiek izmantots lielā apjomā, tiek pievienotas papildus garšvielas un dažādas vielas, kas garšu balansē un ar garšas kārpiņām reālo sāls daudzumu nav iespējams noteikt.

Mīts Nr.:4 

Sāls ir kaitīgs un tā patēriņš ir jāpārtrauc! Pārāk skaļš un aplams apgalvojums. Jā, pārmērīgs sāls patēriņš tiešām atstāj negatīvas sekas, tomēr vēl dramatiskākas sekas būs brīdī, ja izslēgsi sāli no sava uztura pavisam. 

Tavs ķermenis izmanto sāli, lai līdzsvarotu šķidruma līmeni asinīs un uzturētu veselīgu asinsspiedienu, un tas ir svarīgi arī nervu un muskuļu darbībai. Nav iespējams dzīvot dzīvi bez sāls! Viss noslēpums ir mērenībā.

Foto: Depositphotos

Mīts Nr.:5

Vai esi starp tiem, kas uzskata, ka Himalaju, rozā, akmens, melnais sāls ir veselīgs? Jā, to sastāvā ir papildus minerālvielas, kas ir vērtīgas organismam, tomēr sāls ir sāls un tā liels patēriņš jebkurā gadījumā nav vēlams. Nevajadzētu šo sāli lietot vairāk, lai iegūtu šīs minerālvielas, jo tam ir ari citi paņēmieni.

Lasi vēl:

Avoti: Myrecipes/Health

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu