PATIESĪBA: celiakija - ģenētiska slimība
Celiakija ir autoimūna slimība, kas izpaužas kā lipekļa nepanesamība. Pasaulē ir 40% cilvēku, kuros ir viens no 2 gēniem, kas liecina par glutēna nepanesību, tomēr tā klātbūtne organismā nenozīmē, ka cilvēkam noteikti attīstīsies celiakija.
MĪTS: glutēns ir kaitīgs tikai tiem, kuri cieš no celiakijas
Cilvēks var nebūt celiakijas slimnieks, bet viņam var būt izteikta jutība pret glutēnu, kas izpaužas kā vēdera uzpūšanās, zarnu un galvassāpes, hronisks nogurums, ekzēma un depresija. Ja glutēnu saturošu produktu lietošanai ir līdzīgi simptomi, ir jēga pārskatīt savu uzturu.
PATIESĪBA: uzturs bez glutēna veicina svara zaudēšanu
Pats lipeklis nav svara pieauguma iemesls. Svara zudums rodas tāpēc, ka diētās bez lipekļa tiek izslēgti tādi kaitīgi un kaloriju ēdieni kā "fast food",smalkmaizītes un deserti, brokastu pārslas, baltmaize, makaroni, veikalu mērces, pusfabrikāti un desas, saldējums.
MĪTS: visi pārtikas produkti, kas satur lipekli, ir kaitīgi
Ja vien tev nav celiakija un jutīgums pret glutēnu, nav iemesla izslēgt no uztura veselīgās olbaltumvielas. Pilngraudu graudaugi, piemēram, rudzi un mieži, nodrošina organismu ar vērtīgām šķiedrvielām, vitamīniem un minerālvielām. Bet pārtikas produkti, kas nesatur lipekli, gluži pretēji, ir kaitīgi: lai palielinātu viskozitāti, ražotāji dažreiz pievieno vairāk cukura, tauku un cietes tiem maizes izstrādājumiem, kas nesatur dabīgo lipekli.