Pavasaris ir brīnišķīgs. Daba mostas, viss sāk zaļot un mežos, pļavās, piemājas dārziņos aug arvien vairāk visādu labumu, kurus varam baudīt, novērtējot labo garšu un uzņemot vitamīnus. Viens no šādiem labumiem ir augs, ko klasiski dēvējam par nejauku nezāli, – nātres.
Kā sagatavot nātres, lai var likt uz šķīvja vai zupas katlā?
Tieši jaunās nātrītes, kas tikko izaugušas, ir vitamīniem bagātākās, sulīgākās un gardākās.
Ir tikai maza nianse – tās dzeļ. Un, ja dzeļ rokā, dzels arī mēlē, tāpēc priekšapstrāde ir obligāta.
Sāksim ar nātru lasīšanu – izvēlies vietas, kas nav tuvu ceļam, dzelzceļam. Lai pasargātu rokas no sadzelšanas, noderēs cimdi. Izvēlies jaunākās nātres un mazākās lapiņas.
Kad nātres pārnestas mājās, rūpīgi noskalo tās zem tekoša ūdens, lai atbrīvotu no smiltīm, kādiem sīkiem kukainīšiem un gružiem.
Tālāk nātres ir jāblanšē jeb 2 minūtes jāvāra karstā ūdenī. Šis process atbrīvos lapiņas no dzeļmatiņiem, un tās būs drošas ēšanai.
Lai lapiņas nezaudē krāsu, garšu un vitamīnus, tās pēc blanšēšanas strauji atdzesē, noskalojot pēc iespējas aukstākā ūdenī.
Gatavs! Atliek tikai izvēlēties, ko gardu gatavosi – liksi nātres zupā, papildināsi salātus vai blendēsi kādā gardā, pavasarīgā smūtijā.
Receptes iedvesmai:
Lai izdodas un labi garšo!