2025. gadā portāls Receptes.lv svin apaļu jubileju – 20 garšīgi gadi kopā ar saviem lasītājiem. Paldies jums par kopābūšanu!
Ne tikai ikdienas darbos, bet arī virtuvē kopā ar Receptes.lv ir lieliskie TVNET GRUPAS kolēģi. Un kas gan varētu būt labāka dāvana, kā jauna recepte un gards stāsts. Pirmā virtuvē – Kristīne Vilīte, kura gatavo savu meistarstiķi – tiramisu burciņās.
Kristīne ir TVNET žurnāliste – atraktīva un šarmanta. Tēmas par un ap ēdienu, ēšanas kultūru, kā viņa pati atzīst, ir sirdij vistuvākās. Par to, kādu lomu ēdiens, ēst gatavošana ieņem Kristīnes dzīvē, atbild viņa pati:
Ēst, jo jābūt paēdušam vai ēst, lai baudītu?
Jābūt baudpilni paēdušam! Esmu ēdusi veselības dēļ, jo jāēd, kaut negribas. Galīgi garām! Gluži kā nest ārā atkritumus, ne jau tāpēc, ka baigi patīk un sagādā baudu, bet vienkārši tā vajag. Tas ir nepatīkams darbs. Tāpat uzskatu, ka katrs ēdiens garšo krietni labāk, ja tam ir savs stāsts. Stāsts ir kā papildu garšviela ēdienam.
:format(webp)/nginx/o/2025/04/22/16792389t1h40fd.jpg)
Kādi trīs produkti vienmēr ir tavā ledusskapī?
Olas, siers un pesto. No olām var pagatavot kā omleti, tā kūku. Manā ideālajā pasaulē, man būtu mazs ledusskapītis tikai sieriem. Tur būtu gan mocarella, gan burrata salātiem, cietie sieri pārrīvēšanai, dažādi sieri kiša pagatavošanai un maskarpone desertiem. Nu, un ar pesto... ar pesto var apēst visu.
Garšvielas, kurām obligāti jābūt virtuvē?
Kanēlis, koriandrs un sumaks. Kanēlis un koriandrs noder gan desertiem, gan gaļas ēdieniem. Sumaks ir salātu broša, odziņa, ķirsītis – sauc, kā gribi, bet šī tumši sārtā garšviela, kas iegūta no etiķkoka augļiem, ir izcila salātos. Ja mājās nav citrona, tad es teiktu, ka sumaks ir sausais citrons. Tas piešķir salātiem patīkamu skābumu un nedaudz pikantuma. Ar vienlīdz labiem panākumiem to var kaisīt arī uz avokado maizēm vai laša. Starp citu, var pārbērt arī saldējumam, putukrējumam. Sumaks smuki iekrāso produktu.
Ēdiens, kuru tu sauktu par savu firmas zīmi?
Tādi ir vairāki, atkarībā no gadalaika un situācijas, bet vissezonu spīdeklis ir tiramisu. Recepti atradu žurnālā "Santa", kur ar to dalījās pavārs no Itālijas. Mani tas nopirka ar to, ka nebija nepieciešama cepeškrāsns. Vairākus gadus gatavoju lielā cepešpannā, tad dalīju pa porcijām. Izmantoju tikai vienu konkrētu maskarponi, jo citas mēdza aizplūst pēc savienošanas ar olu un cukuru. Reizē, kad konkrēto maskarponi neatradu, es nolēmu salikt tiramisu burciņās. Vualā! Svētku zvaigzne bija dzimusi. Tiramisu jau ir sadalīts pa porcijām, nav jāmeklē papildu trauki, kuros servēt, kā arī ērti iedot līdzi viesiem, ja paliek pāri.
Ziemassvētkos mans meistarstiķis ir brendijā izauklētā svētku kūka, vasaras pilnbriedā lieku burkās tomātus želejā.
Tev negaršo...
Biešu zupa un griķi. Precizēšu, ka, badā esot, es ēdu arī augšminētos produktus, bet, ja man ir izvēle, tad šie nav mani favorīti. Kāpēc? Bērnības trauma no skolas ēdnīcas. Taču produkts, ko patiesi neēdu, ir svaiga paprika. Ja tā ir salātos, tad paliks uz šķīvja. Tieši svaiga. Sautēta un cepta – jā, lūdzu!
Vilītes tiramisu burciņā
:format(webp)/nginx/o/2025/04/22/16791574t1hf50f.jpg)
Sastāvdaļas:
- 2 olas
- 250 g Maskarpones siera
- 100 g pūdercukura
- 150 g dāmu pirkstiņu
- 100 ml stipras kafijas
- Šļuka (~30 ml) brendija
- Kakao pārkaisīšanai
NB! Krēmam svarīga ir proporcija: 2 olas + 100 g pūdercukura + 250 g maskarpones
Pagatavošana:
- Izvāra kafiju, pielej brendiju un atdzesē.
- Olas dzeltenumus atdala no baltumiem.
- Pusi olu baltumu saputo stingrās putās.
- Dzeltenumus saputo ar pūdercukuru.
- Pievieno klāt Maskarpones sieru, turpina putot.
- Iecilā saputotos olu baltumus.
- Cepumus izmērcē kafijā un liek burciņā.
- Pārklāj ar krēmu. Atkārto, līdz burciņas pilnas.
- Noslēdzošo krēma kārtu pārkaisa ar kakao.
- Liek ledusskapī uz 4 – 5 stundām ievilkties.
Lai labi garšo!
Paldies par atbalstu koprades virtuvei Āgenskalna tirgū "RE CEP TE", ziedu veikalam "Naktsvijole" un pasakaini skaisto sveču veikalam "Gardenia Eco".