:format(webp)/nginx/o/2025/03/25/16737378t1hffb1.jpg)
Pavasaris ir īstais laiks, kad uzturā jau atkal iekļaut arvien vairāk svaigu garšu un izmantot dabas sniegtos labumus. Šefpavārs Normunds Baranovskis dalās idejās, kā no sirds izbaudīt pavasara atnākšanu savā virtuvē.
Pavasaris ir īstais laiks, kad uzturā jau atkal iekļaut arvien vairāk svaigu garšu un izmantot dabas sniegtos labumus. Šefpavārs Normunds Baranovskis dalās idejās, kā no sirds izbaudīt pavasara atnākšanu savā virtuvē.
Tā kā ziema, pelēkais laiks un slapjdraņķis ir izsmēlis pēdējās vitamīnu rezerves, ir īstais laiks tās atjaunot! Pavasaris tam ir izcili piemērots, jo šajā laikā vienu no galvenajiem vitamīnu avotiem – zaļumus – ikviens var izaudzēt uz palodzes. Arī veikalos parādās lociņi, jaunā piparmētra, rukola un koriandrs podiņos, taču šos zaļumus no sēkliņām var audzēt arī mājās. Tie satur daudz C vitamīna un flavonoīdu, kas iet zudumā, uzglabājot tos ledusskapī vai termiski apstrādājot, tāpēc daudz vērtīgāk ir nošķīt sauju svaigu zaļumu.
“Pavasarī viss tā vien prasās augt, tāpēc ir īstais laiks diedzēšanai. Dīgstos ir ļoti daudz dažādu vitamīnu un minerālvielu, atsevišķos dīgstos – arī augsts olbaltumvielu saturs, tāpēc tie ir ļoti veselīgi. Turklāt tas ir aizraujošs process, kura laikā varam bērniem parādīt, kā no mazas sēkliņas, par to rūpējoties, izaug kaut kas ēdams! Gan lieliem, gan maziem patīk vērot, kā no zemes izlien asniņš, un arī to nogaršot būs īsts piedzīvojums,” saka Rimi šefpavārs Normunds Baranovskis.
Vienkāršākais veids, kā tikt pie koši zaļa rezultāta, ir lociņu audzēšana. Tam noderēs gan parasts sīpols, kura saknes iemērktas traukā ar nelielu ūdens daudzumu, gan īpašie lociņu sīpoli, kurus var sastādīt podiņā cieši citu pie cita. Lai sīpols ātrāk izdzītu lokus, var nogriezt nedaudz no tā galotnes, lai asniem būtu vieglāk izlauzties cauri mizām. Kad lociņi paaugušies, tos var pievienot zupai, kefīram, biezpienam.
“Diedzēt var gandrīz visu – jau minētos zaļumus, auzu, griķu, rudzu vai kviešu graudus, saulespuķes, sinepes, brokoļus, lēcas, pupiņas, kressalātus. Šādi dīgsti uzturā ir krietni vērtīgāki par dažādiem multivitamīniem. Parasti visiem garšo zirņu asni, it sevišķi bērniem – tie ir saldi, nav asi, turklāt no vienām sēklām var izaudzēt vairākas ražas, jo vienreiz nogriezti zirņu asni ataug,” skaidro Normunds Baranovskis.
Lai audzētu asnus, nepieciešams neliels lēzens trauks vai kastīte (noderēs, piemēram, iztukšota olu kastīte), melnzeme un sēklas. Dīgsti regulāri jāmitrina, vienīgi jāuzmanās, lai slapjuma nav par daudz un asni nesāk pelēt – tad tie nebūs ēdami. Veikalos var iegādāties arī sagataves asnu audzēšanai, kuras tikai jānoliek piemērotā vietā un ar mīlestību jākopj.
Gurķi, redīsi un svaigu lapu salāti – tā ir īsta pavasara garša! “Redīsu un lapu salātus var gatavot gan ar eļļu, gan ar krējumu vai grieķu jogurtu. Lapu salātos ir daudz mikroelementu un vitamīnu, bet ļoti maz kaloriju, tāpēc tie ir noderīgi slaidās līnijas sargātājiem. Svaigiem lapu salātiem var pievienot zaļos zirnīšus, sēklas, avokado, dažādus svaigus dārzeņus. Vēl viens tipisks pavasara dārzenis ir sparģeļi – gan kā piedeva gaļas vai zivju ēdieniem, gan vērtība uz šķīvja paši par sevi. Tos var ļoti ātri pagatavot, pavasarī tie ir mīksti, kraukšķīgi un ar maigu garšu. Pāris minūtes noblanšēti, ar lāsi olīveļļas un šķipsniņu rozmarīna tie sagādās izcilu garšas pieredzi,” iesaka Normunds Baranovskis.
Viņš atgādina – nevajag aizmirst arī par tiem salātiem, kurus var saplūkt pļavā. Ja dzīvo vietā, kur ir svaigs gaiss un tīra vide, droši var meklēt jaunās nātru, virzas vai pieneņu lapiņas. It īpaši nātres ir vērtīgs dzelzs avots veģetāriešiem un vegāniem, kuri nelieto uzturā dzīvnieku valsts produktus.
Bērzu sulas lieliski attīra organismu un uzlabo vielmaiņu, turklāt ir diētiskas, tāpēc pavasarī daudziem tās ir obligāta ikdienas uztura sastāvdaļa. “Protams, viena glāze bērzu vai kļavu sulas nekādus brīnumus nepaveiks, bet, dzerot tās regulāri, noteikti var palīdzēt organismam tikt vaļā no ziemas nogulsnēm.
Ja kļavu sulu labāk lietot svaigu, tad bērzu sulu var arī raudzēt vai sasaldēt. Turklāt to var ne tikai dzert kā ūdeni, bet arī pievienot ēdieniem un dzērieniem, piemēram, pagatavot ar tām kafiju, pievienot smūtijiem piena vai tā aizstājēju vietā, lietot limonādēs, aizstājot gāzētu ūdeni, vai pat izmantot aukstajās zupās ūdens vietā,” iesaka Rimi šefpavārs Normunds Baranovskis.