Ja runājam par brokastu putrām, šaubu nav – auzu pārslu putra ir līderos. Pat pārslas katrs var atrast sev tīkamākās – ātri pagatavojamās, vārāmās, pilngraudu. Nemaz nerunājot, ka pēc pašas putras pagatavošanas to var katru reizi pārvērst jaunā garšu piedzīvojumā, izmantojot visdažādākās piedevas – sākot no svaigiem augļiem un ogām, beidzot ar dažādām mērcēm. Ja esi nolēmis vārīt putru, kur to darīt? Katliņā, protams! Ūdenī vai pienā?
Pienā vai ūdenī: kā vārīt auzu pārslu putru
Gatavojot auzu pārslu putru, izvēlēties ūdeni vai pienu? Lai gan abām opcijām ir savas priekšrocības, piens izceļas ar to, ka auzu pārslas pārvērš pilnvērtīgā, piesātinātā baudījumā.
Ūdens ir ļoti praktiska izvēle. Tas ir pieejams katrā virtuvē, nesatur kalorijas, un viss akcents būs tieši auzu pārslu garšai. Tas būs lieliska izvēle tiem, kas nelieto uzturā laktozi saturošus produktus un nav augu dzērienu cienītāji.
Piens paceļ auzu pārslu putru citos augstumos. Atšķirība starp ūdenī un pienā vārītām auzu pārslām ir manāma pat ar aci. Viena no auzu pārslu īpašībām ir ievērojama spēja uzsūkt šķidrumu, kurā tās tiek gatavotas. Ūdenī vārītas auzu pārslas ir plānākas, stingrākas, putru padarot it kā irdenāku. Pienā vārītās savukārt ir biezākas, kļūst krēmīgākas un tumīgākas, kas padara pienā vārīto putru piesātinātāku, viendabīgāku.
Ir arī vidusceļš, lai nav pārāk krēmīga un putra nešķiet sausa – izmanto gan pienu, gan ūdeni – putra būs krēmīgāka, nekā vārot ūdenī, bet nebūs tik lipīga, kā vārīta tikai pienā.
Ja kādu iemeslu dēļ nevari lietot laktozi saturošus produktus, piena vietā izmanto augu dzērienus, izvēloties to, kura garša tev ir vistīkamākā.
Viss vienkārši – noteicošā ir tava patika pret vienu vai otru garšu, jo nav pareizās vai nepareizās izvēles.