Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča
Iesūti ziņu!

Nebijis notikums: Latvijas komanda startēs pasaules prestižākā šefpavāru konkursa Bocuse d’Or finālā

Raksta foto
Foto: Publicitātes foto

Latvijas pavāru komanda ir devusies uz Francijas pilsētu Lionu, lai jau 27. janvārī pārstāvētu mūsu valsti pasaules prestižākā pavāru konkursa Bocuse d’Or finālā. Restorāna “Ferma” šefpavārs Nils Ģēvele ir pirmais Latvijā, kuram izdevies tajā iekļūt, sacenšoties par uzvaru ar 20 citu valstu kulināro eliti.

Konkursā komandas izceļ kādu sociāli atbildīgu un savā valstī aktuālu tēmu, un Nils ar komandu izvēlējušies pievērst uzmanību ilgtspējas tēmai ēdināšanas nozarē, jo viņš uzskata, ka ilgtspējai virtuvē jābūt ne tikai pārliecībai, bet arī ieradumam.

Latvijas komandu Bocuse d’Or finālā pārstāvēs restorāna “Ferma” šefpavārs Nils Ģēvele, kuram gatavošanas procesā palīdzēs konkursa “Latvijas Gada pavārs 2024” uzvarētāja Agate Batraga. Savukārt komandas trenere un Latvijas Bocuse d’Or prezidente Svetlana Riškova palīdzēs pavāriem gatavošanas procesā, sekojot līdzi laika grafikam. Latvijas komandu konkursā pārstāvēs arī iepriekšējo gadu Bocuse d’Or Eiropas atlases Latvijas kandidāts Dinārs Zvidriņš, kurš šogad būs degustācijas žūrijā.

Nils Ģēvele, Agate Batraga un Svetlana Riškova sacentīsies fināla otrajā dienā, 27. janvārī, startējot pirmie jau plkst. 8.00 rītā. Katrai komandai būs piecas stundas un 35 minūtes, lai pagatavotu visus ēdienus. Savukārt Bocuse d’Or fināla rezultāti tiks paziņoti 27. janvāra vakarā.

Raksta foto
Foto: Publicitātes foto

“Esmu ļoti pateicīgs un gandarīts par iespēju nest Latvijas vārdu kulinārajā pasaulē. Mēs ar komandu plecu pie pleca esam aizvadījuši ļoti daudz stundu treniņos, lai varam godam pārstāvēt mūsu valsti uz šīs prestižās kulinārās skatuves. Produkti, kas konkursā jāizmanto, nav gluži tādi, ko esam raduši gatavot ikdienā, kā arī izaicinājumu radīs ierobežotais laiks vairāku sarežģītu ēdienu servēšanai, tomēr esam vienoti, sagatavojušies un pagaidām arī diezgan mierīgi, tāpēc mēģināsim izdarīt vislabāko,” saka Ģēvele.

Komandām būs jāgatavo ēdieni, ko servēt uz divām īpašām platēm – uz pirmās plates tiks pasniegts omārs un akmens asaris ar seleriju un tās kātu. Savukārt otrā plate sastāvēs no stirnas muguras veselā gabalā, pīrāga, kas gatavots no stirnas pleca, un fuagras jeb pīles aknām, kā arī valstij raksturīgas nacionālās uzkodas. Tāpat katrai komandai jāuztaisa ravioli ar dzidrinātu buljonu. Latvijas komanda īpašo uzkodu un ravioli pildījumu atklās pēc konkursa.

Katrai komandai papildus ēdienu gatavošanai ir jāizceļ arī aktuāla sociāli atbildīgā tēma, un Latvijas komandai tā ir ilgtspēja ēdināšanas nozarē.

Nils Ģēvele izvēlējās šo tēmu, jo tā ir viņa pārliecība un darba organizācija ikdienā, vadot restorāna “Ferma” komandu. Viņš rūpējas, lai restorānā primāri tiek izvēlēti vietējie produkti, pārtika tiek maksimāli servēta uz šķīvja, lietas, kuras vēl var izmantot, netiek izmestas, bet lietotas iespējami ilgi, tiek šķiroti atkritumi, tai skaitā bioloģiski noārdāmie, u.tml.

Bocuse d’Or fināla atklāšanas pasākums notiks 25. janvārī, bet pats konkurss – 26. un 27. janvārī. Latvijas pavāru komanda devusies uz Lionu dažas dienas agrāk, lai sagatavotos konkursam, iepazītos ar telpām un aprīkojumu, laikus nogādātu inventāru un produktus, izveidotu sagataves u.tml.

Pasaules šefpavāru konkursā Bocuse d’Or tiek vērtēta katra detaļa, piemēram, darba organizācijas virtuvē, sadarbība ar palīgiem, tai skaitā trešo palīgu, kurš iepriekš nav zināms un komandai pievienosies tikai konkursa dienā, gatavošanas tehnika, inovācijas gatavošanā, ēdiena noformējums, garša, ilgtspēja jeb tas, cik daudz ēdamā resursa tiek izmantots un cik – izmests.

Līdz šim Latvija Bocuse d’Or konkursā tikusi līdz pusfinālam, bet šogad pirmo reizi startēs finālā. Pērnā gada sākumā, startējot pusfinālā, Nils Ģēvele izcīnīja 12. vietu Eiropas atlasē, tomēr konkursa žūrija oktobra sākumā piešķīra Latvijai īpašo biļeti startam finālā.

Nils ir ieguvis vairākus prestižus apbalvojumus, tai skaitā Michelin ceļveža “Jaunā šefpavāra” izcilības apbalvojumu, titulu “Latvijas Gada pavārs 2022” un ekselences medaļu konkursā “WorldSkills”. Papildus restorāna “Ferma” šefpavāra darbam Nils ir arī pasniedzējs Restorānu Servisa skolā, kur apmāca jaunos pavārus un konditorus.

“Bocuse d’Or” ir pasaulē prestižākais kulinārijas konkurss, kas notiek reizi divos gados Lionā, Francijā. Konkursu 1987. gadā izveidoja leģendārais šefpavārs Pols Bokuss (Paul Bocuse), un tas ir kļuvis par pasaules gastronomijas “olimpiskajām spēlēm”, pulcējot izcilākos pavārus no visas pasaules.

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu