Saldais kartupelis jeb batāte daudzās ģimenēs kļūst arvien iecienītāks, bet kā to gatavot? Ne vienā vien kafejnīcā un arī restorānos ir iespējams pasūtīt krāsnī izceptu veselu kartupeli, kuru ieskauj miza, bet pats dārzenis ir maigs un gards bez gala, papildināts ar visādiem labumiem, bet šoreiz tas jau ir otrajā plānā. Galvenais jautājums – kā tikt pie lieliska, vesela krāsnī cepta saldā kartupeļa.
Restorāna cienīgs krāsnī cepts saldais kartupelis: pamācība, kā tādu pagatavot
Ieliec krāsnī kartupeli un cep. Nē, nē, tik vienkārši tas tomēr nav, ir jāveic zināmi priekšdarbi, lai rezultāts būtu baudāms, nevis liktu vilties.
Ja esi nolēmis krāsnī cept veselus saldos kartupeļus, esi apdomīgs jau veikalā, tos izvēloties. Ņemot vērā to, cik porcijas vēlies cept un pasniegt,
pacenties izvēlēties pēc iespējas vienāda izmēra un līdzīgas formas kartupeļus.
Ja viens būs lielāks, cits mazāks, skaidra lieta, ka kāds būs vēl zaļš, kamēr cits jau gatavs, un rezultāts var nebūt gaidītais.
Kad pēc iespējas līdzīgāka izmēra kartupeļi ir atnesti mājās un vēlies tos baudīt, jāķeras pie gatavošanas.
Pirmais solis: ļoti rūpīgi nomazgā katru kartupeli. Tiešām rūpīgi, jo krāsnī un pēc tam arī uz šķīvja tie dosies ar visu mizu. Kārtīgi noslauki vai ļauj nožūt.
Otrais solis: kamēr kartupeļi vēl atgūstas no ūdens peldes jeb žūst, izmanto brīdi un ieslēdz krāsni, dodot tai laiku uzkarst līdz 200 grādiem.
Trešais solis: izvēlies dakšiņu, kurai ir tādi mazāk asāki zobiņi, un katram kartupelim no visām pusēm vairākas reizes padziļi iedur (vidēja izmēra kartupelim 5–6 reizes būs gana). Šie caurumiņi ļaus liekajam šķidrumam izlauzties no kartupeļa un iztvaikot.
Ceturtais solis: kad krāsns ir sasilusi, liec dārzeņus uz plāts un liec cepties uz 45–60 minūtēm vai līdz kartupeļu miza ir viegli apbrūnējusies, uzpūtusies, bet iekšpuse mīksta. Cepšanas laiks ir atkarīgs no kartupeļu lieluma. Gatavību vari pārbaudīt ar nazi – ja tas ir gatavs, nazim tajā pavisam viegli jāieslīd.
Un gatavs! Atliek ņemt ārā no cepeškrāsns un pasniegt.
Vienkāršākais veids, kā pasniegt šādu kartupeli, lai izbaudītu tā garšu, ir gareniski tam iegriezt, mazliet atplešot vaļā, vidū ielikt pikucīti sviesta un uzkaisīt sāli.
Vēl šādu kartupeli vari pildīt ar sev tīkamiem produktiem un pārvērst sātīgā, garšām bagātā maltītē:
Tāpat šim kartupelim piestāv dažādas gaļas mērces, siers, biezpiens, vari papildināt arī ar svaigiem lapu salātiem, krējumu un lasi – atliek atrast tikai sev vistīkamākās garšu kombinācijas.
Lai izdodas!