Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča
Iesūti ziņu!

Latviskie kaperi no pašu dārza: dārzniece atklāj, kur meklēt un kā marinēt

Raksta foto
Foto: Vineta Radziņa/Receptes.lv kolāža

Ainavu dizainere un dārzniece Vineta Radziņa dalījusies ar latvisko kaperu recepti, kurus tie, kam savi puķu dārziņi, ļoti iespējams, spēs vēl atrast, un atliks vien iemarinēt. 

Kur jāmeklē?

"No kresēm! Pavisam vietējām. Ja precīzi - no krešu sēklām. Vai tiešām garšo pēc kaperiem?

Raksta foto
Foto: Vineta Radziņa

To garša ir mazāk intensīva, bet līdzība pastāv. Garša ir pikanti rūgteni saldenskāba, tā mainās atkarībā no marinēšanas procesa… lai kā tur arī būtu - burvīgs papildinājums salātiem, picām, gaļas un zivju ēdieniem," stāsta Vineta.

"Nu jā,

vecos laikos krešu kaperus sauca par nabagu ļaužu kaperiem. Bet domāju, gluži velti tā runāja. Ir labi un pareizi izmantot to, ko var izaudzēt savā dārzā.

Apmēram tā."

Kā pagatavot?

  1. Sēklas savāc, nomazgā.
  2. Aplej ar sālsūdeni (uzvāra kādas divas glāzes ūdens ar pāris tējkarotēm sāls). Ļauj fermentēties kādas divas diennaktis.
  3. Nolej sālījumu. Noskalo.
  4. Gatavo marinādi. Uzkarsē etiķi (80-90 ºC) kopā ar sinepju sēklām, pipariem, dillēm (kas gan ir latviska marināde bez dillēm!?). Jā, labāk ja tas ir, piemēram, ābolu etiķis ap 6%. Atdzesē un lej burkā taisni virsū kaperiem.
  5. Vāku virsū, ledusskapī iekšā. Pagaida kādas dažas nedēļas.
  6. Lieto un slavē!

Bet kas tad ir tie īstenie kaperi?

"Tie nāk no kaperu krūma (Capparis spinosa), tie ir mazi, zaļi šī auga pumpuri. Krūms aug Vidusjūras tuvumā, un tās puses virtuve bez kaperiem nemaz īsti nebūtu Vidusjūras virtuve," tā Vineta.

Ainavu dizainere un dārzniece aicina arī tevi: "Lai nu kā, ja dārzs nav nokopts līdz perfekcijai, tad vēl ir iespēja atrast kādu sauju krešu sēklu (bet skati zaļas… tādas, kā manās bildēs :)) un kaperprieks var izdoties!" 

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu