Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Paziņos restorānus, kas iekļauti 2025. gada "Michelin ceļvedī"

"Michelin" nosaucis labākos Latvijas restorānus un sadalījis zvaigznes
"Michelin" nosaucis labākos Latvijas restorānus un sadalījis zvaigznes Foto: Publicitātes foto

Svinīgā ceremonijā Melngalvju namā, Rīgā, 24. oktobrī tiks izziņoti Latvijas restorāni, kuri iekļauti 2025. gada “Michelin” ceļvedī, kā arī nosaukti tie restorāni, kas saņems “Michelin” zvaigznes.

Kopumā 78,3% restorānu norāda, ka “Michelin” atzinība viņus ir motivējusi uzlabot un attīstīt restorānus, savukārt gandrīz 70% aptaujāto atzīst, ka līdz ar nozīmīgās atzinības saņemšanu pieaudzis ne tikai lepnums par sasniegto, bet arī atbildības izjūta. Tāpat restorāni atklāj, ka iekļūšana “Michelin” ceļvedī būtiski sekmējusi arī ārvalstu tūristu interesi.

“Michelin” ceļveža sadarbības partneris ir Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA).

“Prestižā “Michelin” atzinība neapšaubāmi apliecina mūsu restorānu neatlaidību, profesionalitāti un centību sasniegt visaugstāko līmeni kulinārijas mākslā. Šie sasniegumi stiprina mūsu valsts tēlu un pievilcību starptautiskajā tirgū, veicinot Latvijas atpazīstamību kā labas gastronomijas galamērķim. To apliecina arī LIAA veiktā aptauja, kurā 91% no ceļvedī iekļautajiem restorāniem atzīst, ka būtiski palielinājusies ārvalstu tūristu interese un apmeklējumu skaits. “Michelin” ienākšana Latvijā bijis nozīmīgs atspēriena punkts restorānu izaugsmei - 87% sarakstā iekļauto restorānu apgrozījums aizvadītā gada laikā ir pieaudzis. Atsevišķiem restorāniem pat līdz 30%,” tā LIAA direktors Raivis Bremšmits.

Aizvadītajā gadā ceļvedī tika iekļauti 26 restorāni: 19 restorāni atrodas Rīgā un 7 ārpus tās. To starpā ir 1 restorāns ar vienu zvaigzni, 3 “Bib Gourmand” restorāni un 22 citi ieteiktie restorāni, no kuriem viens ir atzīmēts ar Zaļo zvaigzni.

“Max Cekot Kitchen” ir pirmais restorāns Latvijā, kas saņēmis “Michelin” zvaigzni. “Michelin” ceļveža atzinību “Bib Gourmand” par kvalitatīvu un meistarīgu ēdienu gatavošanu 2024. gadā ieguvuši 3 Rīgas restorāni - “Milda”, “Shōyu” un “Snatch”. Savukārt “Pavāru māja” ir pirmais Latvijas restorāns, kam piešķirta “Michelin” Zaļā zvaigzne.

“Michelin” 2024. gada ceļvedī iekļauti arī “36.Line”, “3 Chefs”, “Akustika”, “Aqua Luna”, “Barents”, “Barents Cocktail & Seafood Bar”, “Chef's Corner”, “COD”, “Entresol”, “Ferma”, “H.E. Vanadziņš”, “JOHN”, “Kest”, “Le Dome”, “MO”, “Neiburgs”, “Riviera”, “Tails”, “TAURO”, “Whitehouse”, “ZOLTNERS”.

Prestižās “Michelin” zvaigznes tiek piešķirtas restorāniem, kas piedāvā izcilus ēdienus, ievērojot piecus universālus kritērijus: sastāvdaļu kvalitāti, garšu harmoniju, tehnikas meistarību, šefpavāra personību, kas izpaužas viņa virtuvē, un, kas ir tikpat svarīgi, konsekvenci gan visā ēdienkartē, gan arī laika ritējumā.

Zvaigznes tiek piešķirtas uz vienu gadu - pēc tam žūrija atkārtoti apmeklē restorānu. Dažreiz restorāni mēdz arī zaudēt savas zvaigznes.

Pilns Latvijas restorānu izlases saraksts ir pieejams “Michelin” ceļveža tīmekļa vietnē un lietotnē. Restorānu klāstam pievienojas “Michelin” ceļveža viesnīcu izlase, kurā iekļautas unikālākās un visievērojamākās apmešanās vietas Rīgā un visā pasaulē.

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu