Vai zināt, ko var konservēt, fermentēt un visādi citādi sabāzt burkās, spaiņos un mucās? Kāpostus! Aizmirstiet kāpostu skābēšanu visai ziemai! Ja garšo kraukšķīgi, tad labāk tos skābēt visas ziemas garumā. Taču kura ir vislabākā šķirne? Un vai mēness fāzēm ir nozīme?

Skābu kāpostu muca aizdurvē, aukstajā porūzī, manās lauku mājās ir stāvējusi, kopš sevi atceros. Tā tur tika ievelta, kad koki birdināja lapas, un izvelta, kad skābenes un nātres sāka spraukties ārā no zemes. Tā sakot, kad skābums sāk augt lapās, tad skābumam mucās laiks atvadīties. Muca tika braši izberzta, izkaltēta saulē, atkal pielieta ar ūdeni un atkal izžāvēta.

To, cik veca ir recepte, pēc kuras skābē kāpostus mūsmājās, nemācēšu pateikt. Ome te ieprecējās, un kāpostu muca ar visu recepti jau bija priekšā. Gadsimta garumā ir mainījušās mucas, bet recepte gan ne. Pēc omes receptes kāpostus tagad skābē mans dēls. Kāpēc? Vienkārši būs dīvaini, ja aizdurvē nestāvēs kāpostu muca.