Es melotu, ja teiktu, ka atceros, kur un kad pirmo reizi pagaršoju rasolu, bet, iespējams, tas bija "Paegļos" – vecvecāku mājā, kur pavadīju savu bezrūpīgo bērnību. Mājā, kuras virtuvē mēdzu sildīties krāsnsaugšā, aizslēpusies aiz puķainiem aizkariņiem, vērojot, kā vecaistēvs Andrejs lasa avīzi, ar kabatas nazīti mizojot ābolu, bet baba Maša – savulaik izslavēta godu saimniece – cep pankūkas vai rullē "žagariņu" mīklu. "Paegļos" vienmēr smaržoja pēc garda ēdiena un beznosacījuma mīlestības, un, ļoti iespējams, arī rasols bija klātesošs šajā idillē.

Mūsu ģimenē rasols tika, tiek un tiks celts galdā teju visos godos, un tā gatavošanā ir sava hierarhija. Bērnudārznieces vecumā tiku pielaista pie kartupeļu mizošanas – tos vienmēr vārīja ar visu mizu, atdzesēja un tikai tad nomizoja. Vēlāk man uzticēja sagriezt desu, pieraugot, lai tā būtu vienādos kubiņos. Augstākā pilotāža, ko sasniedzu, palīdzot gatavot savu 12. klases izlaiduma mielastu, bija stingrā uzraudzībā iemaisīt salātos mērci, un, pagaršojot rezultātu, nodefinēt, ko un cik daudz vēl jāpievieno, lai rezultāts atbilstu visiem mammas augstajiem kritērijiem.

Bieži vien mamma jau iepriekšējā dienā sagrieza visas sastāvdaļas un samaisīja lielajā bļodā. Ja ārā nebija mīnusi, bļodu izlika uz balkona, pārklāja ar vāku un vākam akmeni virsū – lai kaimiņu kaķi netiek klāt. Tad nākamajā dienā rasola sagatavi nesa iekšā, daļu ielika smukajā servējamajā traukā – parasti kristāla (atceros, ka bija viens balts un viens zilganzaļš ar gravējumiem), un tikai tad lika klāt majonēzi, krējumu, visu samaisīja un cēla galdā, pēc nepieciešamības trauku atkal papildinot un samaisot ar mērci. 

Ja mammas rasola aromātu varētu iemānīt pudelītē un pārdot, tas būtu īsts bestsellers, jo, jau ienākot mājā un to sajūtot, ir skaidrs, ka būs svētki!

Manas mammas rasols patiešām ir izcili gards – tik ļoti, ka es pat nepakautrējos to pieteikt Elīnas Kursītes un Elīnas Kolātes topošajai rasola "bībelei". Izturot sīvu konkurenci, mammas rasola stāsts līdz ar 20 citu recepšu autoru stāstiem tika iekļauts grāmatā*, kura pavisam drīz nonāks grāmatnīcu plauktos.

Vēlaties uzzināt recepti? Pierunājāt! Bet es uzreiz