šķiedrvielas veicina sāta sajūtu, kas palīdz novērst pārēšanos un veicina svara kontroli.
Tā kā pieaugušie bieži nesasniedz ieteicamo šķiedrvielu dienas devu, tad pākšaugi ir vienkāršs veids, kā šo trūkumu novērst.
Zems tauku saturs – veselīga alternatīva
Atšķirībā no vairuma dzīvnieku valsts produktu, pākšaugiem ir zems tauku saturs, tādēļ pupas, zirņi un lēcas ir lielisks papildinājums sabalansētai diētai, palīdzot uzturēt veselīgu sirds un asinsvadu sistēmu. Ar pākšaugiem aizstājot treknus gaļas produktus, var samazināt arī holesterīna līmeni asinīs un samazināt risku saslimt ar sirds slimībām.
Bagāti ar vitamīniem un minerālvielām – uztura dažādība
Pākšaugi satur daudz svarīgu vitamīnu un minerālvielu, tostarp dzelzi, magniju, kāliju, folskābi un B grupas vitamīnus.
Folskābe ir īpaši svarīga grūtniecēm, jo veicina veselīgu augļa attīstību.
Dzelzs pākšaugos ir būtisks asinsrades procesiem un enerģijas ražošanai – lai veicinātu dzels uzsūkšanos, ieteicams kombinēt pākšaugus ar C vitamīna avotiem, piemēram, citrusaugļiem vai tomātiem. Savukārt pākšaugos esošais magnijs palīdz uzturēt sirds veselību un regulē nervu darbību.
Ilgtspējīgi un videi draudzīgi
Pākšaugu audzēšana ir daudz ilgtspējīgāka nekā dzīvnieku izcelsmes pārtikas ražošana. Tie prasa mazāk ūdens un resursu, kā arī veicina augsnes veselību, jo, audzējot pākšaugus, augsnei tiek piesaistīts slāpeklis. Tas nozīmē, ka pākšaugi samazina vajadzību pēc sintētiskiem mēslojumiem un var uzlabot zemes auglību, veicinot ilgtspējīgu lauksaimniecību. Turklāt,