Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Možs prāts, laba atmiņa un koncentrēšanās spējas: ko ēst, lai "pelēkās šūniņas" ir formā

Foto: Mariana Serdynska/Shutterstock.com

Vai esi kādreiz dzirdējis angļu valodā terminu brain foods (burtiskā tulkojumā – smadzeņu ēdiens)? Nē, tas nav stāsts par tiešu smadzeņu barošanu, bet gan par produktiem, kas satur noteiktus vitamīnus, minerālvielas un uzturvielas, kuras palīdz cilvēka smadzenēm labāk funkcionēt, veicinot koncentrēšanās spējas, uzlabojot atmiņu. Atsākoties skolas gaitām, pēc garā vasaras brīvlaika, skolēniem un studentiem būs īpaši noderīgi šīs spējas veicināt, un labā ziņa, ka to var darīt ļoti vienkārši – iekļaujot uzturā noteiktus pārtikas produktus.

Atsākot skolas gaitas, ir būtiski spēt mesties jaunu zināšanu apguvē un uzkrāšanā ar kārtīgu enerģiju, mundru prātu, spēju koncentrēties un, protams, labu atmiņu.

Labs miegs, kārtīgs ikdienas režīms, fiziskās aktivitātes ir būtiskas, lai organisms būtu gatavs ikdienas izaicinājumiem, tostarp mācībām. Tomēr ne mazāk svarīgs ir arī uzturs. Veselīgs uzturs ir labas pašsajūtas stūrakmens. Bet atsevišķi produkti tiek dēvēti par "brain foods", jo tie satur vitamīnus, minerālvielas un uzturvielas, kas stimulē smadzeņu darbību. 

Kādas tās ir?

  • Magnijs;
  • E vitamīns;
  • Omega 3 taukskābes;
  • Holīns;
  • Saliktie ogļhidrāti no pilngraudu produktiem.

Viens no magnija avotiem ir tumšā šokolāde. Labākā izvēle būs tieši tumšā šokolāde. Ir pierādīts, ka kakao pupās esošie bioflavonoīdi stimulē galvas smadzeņu darbību, uzlabo koncentrēšanās spējas un kognitīvās funkcijas kopumā Lai vēl vairāk uzņemtu magniju ar pārtikas produktiem, uzturā der iekļaut arī sēklas, piemēram, ķirbju.

Ideja gardam desertam: banāna-kakao muss ar šokolādes gabaliņiem

Foto: pexels.com

Kā pagatavot? Sablendē banānu kopā ar nelielu daudzumu kakao pulvera un papildini ar svaigām ogām un tumšās šokolādes gabaliņiem.

Lielisks E vitamīna avots ir dažādi rieksti: Brazīlijas rieksti, mandeles, zemesrieksti, lazdu rieksti. 

Rieksti ir lieliski, jo tos paciņā vai enerģijas batoniņu formā kā skolēni, tā studenti var iemest somā un notiesāt kādā pārtraukumā.

Omega 3 ir būtiska taukskābe, kas rūpējas par galvas smadzeņu darbību. Bērni omega 3 taukskābes var uzņemt ar tādiem produktiem kā zivis, jūras produkti, valrieksti un linsēklas. Šie produkti uzlabos arī koncentrēšanās spējas.

Vēl labai smadzeņu darbībai būtiski ir saliktie ogļhidrāti. Tos varam uzņemt, uzturā iekļaujot pilngraudu produktus. 

Lai panākumiem bagāts jaunais mācību gads!

Raksts tapis sadarbībā ar "Rimi Latvia".

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu