Radošās mājas "Smilgāji" saimnieces Aigas Bitmanes rupjmaize bez raudzēšanas ir hits! Pats labākais, tas neprasa nedz daudz laika, nedz sarežģītu daudzpakāpju gatavošanu.

“Jēkaba dienā steidzas cept jaunu rudzu maizi un pirmo kukuli nes uz lauku ziedam. Pirmo reizi jauno maizi ēdot, katram jāsaka: “Dievs dod sātu, gausu!””

Mūsdienās 25.jūlijs ir parasta diena. Ja rados un draugos ir kāds Jēkabs, tad tas saņem apsveikuma zvanu, bet tādas lustes kā Jāņa vārda nesējiem gan nenotiek. Līdz mūsdienām nav saglabājusies Jēkabu svinēšana plašā apmērā. Šodien to varētu dēvēt par glutēna svinībām, jo senāk Jēkabu diena tika dēvēta par Saimnieku un Maizes dienu. Jēkabi bija atskaites punkts, kad beidza pļaut sienu un sāka pļaut un kult graudus. Tikai īsts, čakls un apsviedīgs saimnieks 25.jūlijā bija izkūlis jaunos graudus, samalis tos miltos un uzcepis maizi!

Maizes cepšana, kā zināms, ir nopietna štelle, ieraugs, raudzēšana, pareizās proporcijas, pareizais karstums, vēlama maizes krāsns.

Radošās mājas “Smilgāji” saimniece Aiga Bitmane prot izcept maizi bez ierauga un saka: “Te nevar nesanākt! Izdosies ar pirmo reizi!” To var apliecināt arī visi, kuri bijuši pie viņas maizes cepšanas meistarklasē. Patiešām rezultāts ir!

Aizmirstiet raudzēšanu! Aigas maize top ātri un ir bezgala garda!