Vidusjūras diētai ir daudz veselības ieguvumu, taču vienlaikus tā var būt lielisks pavasara solis pretī labākai pašsajūtai, enerģijas atgūšanai un svara kontrolei, stāsta ārste uztura speciāliste G. Havensone. Tās ietvaros tiek veselīgā veidā koriģēta ēdienkarte, neradot bada sajūtu un neierobežojot kalorijas. Labie tauki nodrošina sātu un tādus veselības ieguvumus kā iekaisīgo faktoru mazināšanos, vielmaiņas uzlabošanos, enerģijas pieplūdumu.
Kā iekļaut Vidusjūras diētas principus mūsu ēdienkartē?
Mēs katrs varam iekļaut savā uzturā Vidusjūras diētas principus:
- Divas dienas nedēļā uzturā iekļaut zivis vai jūras veltes, bet vienu dienu - ēst veģetāru uzturu. Veģetārajā dienā īpaši ieteicams uzturā iekļaut augu valsts olbaltumvielu avotus, piemēram, pākšaugus.
- Iekļaut ikdienas uzturā sezonālus dārzeņus un zaļumus - maltītes šķīvja saturam jābūt pamatā dārzeņiem. Ziemās tās būs, piemēram, saknes, kāposti, pākšaugi. Var izmantot arī saldētos dārzeņus, jo tie ir novākti to ražas sezonā. Savukārt tos dārzeņus, kas veikalā ir pieejami nemainīgi visu gadu, izvēlēties retāk, priekšroku dodot vietējai un sezonālai ražai.
- Padarīt ēdienkarti krāsaināku, tajā iekļaujot dažādu krāsu dārzeņus un augļus. Piemēram, der atcerēties, ka kāpostiem ir dažādi veidi, ne tikai tradicionālais. Ir arī zilais kāposts, puķkāposti, keili un citi.
- Jāiemīl sēnes - tajās ir ļoti daudz bioloģiski aktīvo vielu! Ejam mežā un lasām tās, bet, protams, tikai labi pazīstamās! Taču vērtīgas būs arī audzētās sēnes, kas ir pieejamas dažādos veidos.
- Jāmācās biežāk atteikties no krējuma un sviesta. To var aizstāt, piemēram, ar kaņepju smēriņu, olīveļļu, bezpiedevu jogurtu.
- Jāatceras par veselīgo tauku lielo nozīmi un jāpiedomā pie to iekļaušanas uzturā - lietojot olīvu vai sēklu eļļas, treknās zivis, avokado, riekstus, sēklas un citus.