Gan saldo, gan sāļo ēdienu receptēs viena no sastāvdaļām mēdz būt kāda citrusaugļa miziņa. Visbiežāk izmanto mizu tieši no citrona un laima. Pat nelielā daudzumā šīs sastāvdaļas pievienošana ēdienam piešķir izteiksmīgas, svaigas garšas nianses. Bet, nezinot vienu būtisku noteikumu, ar miziņas pievienošanu var ēdienu kārtīgi sabojāt.
Citrusaugļa miziņa – cik daudz norīvēt, lai nav rūgts, un kādus instrumentus izmantot?
Citrona, laima, greipfrūta miziņu pievienošana dažādiem desertiem, kūkām, cepumiem un arī sāļo ēdienu pagatavošanā ļauj šos ēdienus atsvaidzināt ar svaigas garšas un smaržas vēsmām.
Ir tikai divas būtiskas lietas, kas jāievēro:
augļi pirms miziņu norīvēšanas rūpīgi jānomazgā
un
jānorīvē tikai krāsainā miziņas daļa, neaizķerot balto daļu.
Baltās daļas norīvēšana un pievienošana ēdienam var to ievērojami sabojāt. Kāpēc? Jo tā ir rūgta. Jo lielāks apjoms šīs augļa daļas tiks pievienots, jo izteiktāks rūgtums būs jūtams ēdienā. Rūgtā garša var būt arī tik intensīva, ka ēdiens var nebūt glābjams un būs nolemts izmešanai.
Virtuves rīki miziņas norīvēšanai - pieejamie katrā virtuvē un speciālie
Lai norīvētu miziņu, atkarībā no tā, cik rupja vai smalka tā nepieciešama, vari izmantot visparastāko rīvi, kas pieejama tavā saimniecībā.
Smalkām, bet izteiksmīgām miziņām labi noder siera rīve.
Tiesa gan, pieejami ir arī speciāli rīki: īpaša rīve, kas ir ļoti asa un ļaus ātri un viegli, smalki norīvēt lielāku daudzumu miziņas.
Un arī īpašais mizotājs garenām, biezākām citrusaugļu mizas strēmelēm.
Lai izdodas!