Kāpēc cepampapīrs ne vienmēr ir tas labākais dārzeņu cepšanai krāsnī?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Dārzeni. Ilustratīvs attēls.
Dārzeni. Ilustratīvs attēls. Foto: Ivan Semenovych/shutterstock.com

Dārzeņus varam gatavot visdažādākajos veidos – vārīt, tvaicēt, sautēt, kā arī cept. Un cept varam ne tikai uz pannas, nemitīgi tos uzraugot, bet arī krāsnī. Un visbiežāk ceram, ka tie būs viegli kraukšķīgi, karamelizējušies un atšķirsies no rezultāta uz pannas vai pēc vārīšanas, Tomēr rezultāts mēdz likt vilkties.

Ja pirms cepšanas  esi ieradis cepešpannu izklāt ar cepampapīru, lai izvairītos no dārzeņu pielipšanas pannai vai atvieglotu vēlāku pannas mazgāšanu, iespējams, nesasniegsi labākos rezultātus.

Un tam ir viens galvenais iemesls, kas saistīts ar to, kā cepampapīrs var apgrūtināt dārzeņu apbrūnināšanos cepšanas procesā, kas daudziem dārzeņiem ir īpaši būtiski, lai piešķirtu izcilas garšas nianses, piemēram, burkāniem vai Briseles kāpostiem. 

Gatavojot dārzeņus cepeškrāsnī, lielākā daļa cilvēku gaida divas lietas: dārzeņiem jābūt gataviem jeb pietiekami mīkstiem un karstuma ietekmē tiem vajadzētu kļūt kraukšķīgiem un karamelizēties, lai iegūtu jaunas garšas.

Tomēr cepampapīrs darbojas kā aizsargslānis starp dārzeņiem un pannu, kas var kavēt apcepšanos.

Neļaujot dārzenim saskarties ar pannu, tie nesaņem maksimālo temperatūru, kā arī cepampapīrs uzkrāj sevī mitrumu. No mitruma rodas tvaiks, kas kavē karamelizāciju un veicina procesu, kas līdzīgs sautēšanai.

Dārzeņi, kas cepti uz cepampapīra, gatavosies viendabīgāk nekā tie, kas novietoti tieši uz pannas virsmas, taču lēnāk un grūtāk apbrūnēsies, ja vispār tas notiks un dārzeņu maliņas vienkārši neapdegs. 

Kāds ir risinājums?

Cep bez cepamā papīra un pannā, kuras pārklājums nav bojāts.

Lai pārliecinātos, ka ceptie dārzeņi nepielīp pie pannas,

jāiesmērē ar eļļu ne tikai panna, bet jāparūpējas, lai arī dārzeņi ir mazliet ieeļļoti.

Tas nozīmē, ka tiem ir viegli jāspīd, bet eļļai no tiem nav jāpil, lai izvairītos no pārlieku taukaina galarezultāta. 

Ja tu tik un tā satraucies par nekārtību, ko var radīt dārzeņu pielipšana pie pannas, izvairies no marinādēm, kas satur cukuru, medu, un citiem labumiem, kam ir tendence augstā temperatūrā degt.

Viss gan nav tik viennozīmīgi

izvēloties atbilstošu cepeškrāsns režīmu, nodrošinot atstarpi starp dārzeņu gabaliņiem un cepot tos dārzeņus, kas neizdala tik daudz mitruma, viss var izdoties arī tad, ja izmantosi cepampapīru.

Lai izdodas!

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu