Sper vieglāko, nevis lielāko soli
Ko darīt, ja vairākas reizes nav izdevies ieviest izmaiņas savā ēdienkartē vai vienkārši nevēlies atteikties no saviem iecienītākajiem produktiem? Eva Kataja ir pārliecināta, ka jāsāk ar sev vieglākajām izmaiņām un jāuztrenē pārliecība, ka man izdodas un tam patiesi ir jēga. Uzreiz kardinālas izmaiņas nav nepieciešamas.
Uztura speciāliste norāda, ka cilvēki bieži domā kategorijās – ieviest striktu ēdienkarti tikai ar veselīgiem produktiem vai arī uzturam nepievērst uzmanību vispār. Taču iespēju ir daudz vairāk. Ja jums garšo cepta gaļa un ikdienā redzat, ka pārāk bieži ēdat ceptus ēdienus, varbūt vērts iegādāties cepammaisus, kur tā būs ne mazāk sulīga un aromātiska? Jebkurš uzlabojums ir nozīmīgs. Pārmaiņas nevar būt pārāk mazas. Speciālistes praksē ir pierādījies, ka tieši nelielas korekcijas, kas cilvēkam nerada diskomfortu, nes rezultātus.
Palutini sevi ar aromātisku un minerālvielām bagātu ēdienu
Kuram gan nepatīk sevi palutināt ar ēdienu? Tā ir bauda, kas dzīvei piešķir prieku. Viens no veidiem, kā to darīt, vienlaikus rūpējoties par savu organismu, ir izvēlēties vietējos un sezonālos produktus. “Protams, ja skatāmies tikai no olbaltumvielu un tauku satura, piemēram, vietējā vistas gaļa un ārvalstu būtiski neatšķirsies. Taču gaļa, tāpat kā citi produkti, mums var sniegt arī vitamīnus, vērtīgas minerālvielas, kuru noteikti būs vairāk vietējos produktos. Vietējie ražotāji ir viegli sasniedzami, ļaujot pārliecināties arī par visu produkcijas tapšanas procesu. Ja gribam sev iegādāties pašu labāko, tad ir vērts pievērst uzmanību gan izcelsmei, gan audzēšanas apstākļiem, jo tas viss ir savstarpēji saistīts un ietekmē produktu kvalitāti. Atšķirību var sajust arī gardēžu mēles kārpiņas,” atzīst Eva Kataja.
* AS "Putnu fabrika Ķekava" aptauja. Tās laikā notika intervijas interneta vidē ar 702 respondentiem vecuma grupā no 18 līdz 74 gadiem. Dati tika ievākti laika posmā no 15. līdz 20. decembrim.