Kā pareizi vārīt mēli, lai tā mīksta un garda?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Vārīta mēle. Ilustratīvs attēls.
Vārīta mēle. Ilustratīvs attēls. Foto: FoodAndPhoto/Shutterstock.com

Līdzīgi kā aknas, sirdis, plaušas un nieres, arī mēle ir viens no subproduktiem, kuru ne visi spēj novērtēt, lai arī pavāru aprindās to ierindo starp delikatesēm. Tiem, kuriem garšo, un tiem, kuri ir gatavi beidzot pagaršot, pastāstīsim, kā vislabāk mēli gatavot, lai tā mīksta un garda, nevis gumijota.

Gatavošanai pieejamas ir gan cūku, gan liellopu mēles; kuru izvēlēties, ir gaumes lieta. Jānobauda abas, lai var izvēlēties favorītu. Gatavošana šim subproduktam ir vienāda, neatkarīgi no dzīvnieka.

Sagatavošanās darbi pirms vārīšanas

Pirmais, ar ko jāsāk, – mēle ir rūpīgi jānomazgā. Nepieciešamības gadījumā ņem talkā kādu asāku birstīti, jo mēle ir raupja un to atbrīvot no, piemēram, smiltīm, vienkārši skalojot zem ūdens, var būt pagrūti. Var arī izmantot nazi, bet raugies, lai netiktu pārgriezts mēles ārējais apvalks.

Lai rezultāts būtu mīkstāks un maigāks, mēli pirms vārīšanas ieteicams mērcēt aukstā ūdenī aptuveni 30 līdz 40 minūtes.

Vārīšana un sagatavošana tālākai apstrādei

Ir trīs galvenās lietas, kas jāņem vērā: ūdens noputošana, labas garšvielas un garšaugi, kā arī jāatceras, ka beigās tā jāaplej ar aukstu ūdeni.

Tāpat kā vārot jebkuru citu gaļu vai kaulus, arī vārot mēli ūdens virspusē parādīsies putas, kuras ir jānosmeļ. Tāpēc, lai arī mēle jāvāra gana ilgi, sākuma posmā kāds brīdis ir jāpavada virtuvē, pieskatot katlu.

Lauru lapas, smaržīgie pipari, graudu pipari, sīpoli, burkāni, selerija un citi tev tīkami garšaugi un garšvielas ir obligāti, vārot mēli. Katra sastāvdaļa ietekmēs galarezultātu – lai mēle sulīga, aromātiska un ar labu garšu.

Mēle jāvāra gana ilgi. Precīzs laiks atkarīgs no subprodukta izmēra, bet ar divām stundām vidēji jārēķinās. Cūkas mēle izvārīsies mazliet ātrāk nekā liellopa. Tomēr ne mazāk svarīgs process par pašu vārīšanu ir jau izvārītās mēles strauja atdzesēšana. Tieši tas palīdzēs atbrīvoties no mēles ārējā apvalka. Šī darbība ir obligāta. Kad apvalks noņemts, mēli var turpināt gatavot iecerētajā veidā.

No ādas atbrīvoto mēli var uz kādu laiku iemērkt atpakaļ buljonā, lai tā uzsūktu no buljona vēl vairāk garšu.

Receptes iedvesmai:

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu