Gatavošanai pieejamas ir gan cūku, gan liellopu mēles; kuru izvēlēties, ir gaumes lieta. Jānobauda abas, lai var izvēlēties favorītu. Gatavošana šim subproduktam ir vienāda, neatkarīgi no dzīvnieka.
Sagatavošanās darbi pirms vārīšanas
Pirmais, ar ko jāsāk, – mēle ir rūpīgi jānomazgā. Nepieciešamības gadījumā ņem talkā kādu asāku birstīti, jo mēle ir raupja un to atbrīvot no, piemēram, smiltīm, vienkārši skalojot zem ūdens, var būt pagrūti. Var arī izmantot nazi, bet raugies, lai netiktu pārgriezts mēles ārējais apvalks.
Lai rezultāts būtu mīkstāks un maigāks, mēli pirms vārīšanas ieteicams mērcēt aukstā ūdenī aptuveni 30 līdz 40 minūtes.
Vārīšana un sagatavošana tālākai apstrādei
Ir trīs galvenās lietas, kas jāņem vērā: ūdens noputošana, labas garšvielas un garšaugi, kā arī jāatceras, ka beigās tā jāaplej ar aukstu ūdeni.
Tāpat kā vārot jebkuru citu gaļu vai kaulus, arī vārot mēli ūdens virspusē parādīsies putas, kuras ir jānosmeļ. Tāpēc, lai arī mēle jāvāra gana ilgi, sākuma posmā kāds brīdis ir jāpavada virtuvē, pieskatot katlu.