Kas gan ir Ziemassvētki bez pelēkajiem zirņiem? Bet ne visi zina, ka ir vairākas gatavošanas metodes, kuras ietekmē arī galarezultātu. Līdz svētkiem atlikusi mazliet vairāk kā nedēļa. Virtuves gudrības der apgūt laicīgi.
Irdeni miltainus vai krēmīgi maigus? Divi atšķirīgi pelēko zirņu gatavošanas veidi
Zemnieku saimniecība "Zutiņi", gatavojoties svētkiem, dalās praktiskos ieteikumos, kā var divos atšķirīgos veidos gatavot zirņus, iegūstot arī atšķirīgu rezultātu.
Abos gadījumos zirņus mērcē vismaz diennakti, lai tie atplauktu garšā un kļūtu vērtīgāki mūsu puncim.
Irdeni miltaini zirņi
Kad zirņi krietnu brīdi vārījušies un nu jau teju gatavi, piešaun tiem sāli, vēl mirkli pavāra un tad nokāš. Vāciņu katlam nenoņem - zirņus atstāj savā karstumā vēl pasutināties un pēc tam atdzist turpat zem vāka. Tā zirņi būs patīkami miltaini - tādi, kā patīk lielai daļai latviešu.
Maigi krēmīgi zirņi
Kad zirņi krietnu brīdi vārījušies un nu jau teju gatavi, piešaun tiem sāli, vēl mirkli pavāra un tad noņem no uguns, ļaujot tiem palikt savā zirņūdenī. Ja ēšana paredzēta tūlīt, ļauj tiem padzist un tad nokāš.
Bet..
Šo triku izmantoja arī senās saimnieces tad, kad bija jātaupa laiks. Zirņus izvārīja no rīta, bet, ja ciemiņi nāca tikai vakarā, tā varēja tos atkal zirņūdenī viegli un ātri atkal uzsildīt. Tos nokāsa pirms pašas pasniegšanas. Tā gatavoti zirņi ir vijīgi, mīksti un krēmīgākas garšas.
Abos gadījumos latvieši zirņus ēda ar speķa – sīpolu mērci un klāti piedzēra rūgušpienu, lai vēderam viss mierīgi.