Pārbaudīta piparkūku mīklas recepte – iesaka saimniece Ilze Briede

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Saimniece Ilze Briede.
Saimniece Ilze Briede. Foto: LTV/Aksels Roberts Zirni, Shutterstock.com

Ir teiciens: "Ragavas taisa vasarā, bet ratus ziemā." Ļoti līdzīgi saka arī par piparkūku mīklu. Pieredzējušas saimnieces pat smej, ka mīklu der gatavot tūlīt pēc Jāņiem. Tos gan esam nokavējuši, bet līdz Ziemassvētkiem vēl ir laiks, lai paspētu mīklu pagatavot pats. Ar recepti dalās īstena latvju saimniece Ilze Briede.

Lai pagatavotu 2,5 kg piparkūku mīklas, tev būs nepieciešams:

  • 200 g sviesta (ja no taukvielām izmanto tikai sviestu, tad 400 g);
  • 200 g cūku tauku vai margarīna, var nelikt, tad liek sviestu tauku vietā;
  • 4 olas;
  • 200 g brūnā muskovado cukura vai pašu gatavota dedzinātā cukura sīrupa
  • 400 g iesala ekstrakta;
  • 200 g medus;
  • 1 tējk. cepamā pulvera;
  • 1  ēd. k. skābā krējuma
  • 1 tējk. sāls;
  • 1-1,2 kg miltu (Ilze norāda, ka var izmantot kviešu bīdeļmiltus, bet piparkūkas var gatavot arī no rudzu bīdeļmiltiem vai 1/3 daļu miltu aizstāt ar rupja maluma miltiem - auzu, kviešu, rudzu vai miežu);
  • 1-3 ēd. k. piparkūku garšvielu maisījuma: kardamons, kanēlis, krustnagliņas, muskatrieksts, kaltēta apelsīna miziņa, ingvers, vaniļa, smaržīgie pipari līdzīgā daudzumā, var safrāna šķipsniņu piešaut, visas šīs garšvielas smalki samaļ.

Cukuru ar vienu ēdamkaroti ūdens sausā katlā kausē un brūnina, kamēr tas ir kārtīgi brūns. Ļoti uzmanīgi sviestu un cūku taukus liek klāt katlā pie sabrūninātā cukura un uz mazas uguns izkausē, pievieno medu un iesala ekstraktu. Ar koka karoti lēni maisa. Neuzvāra! Siltajai masai pievieno 3/4 miltu, cepamo pulveri, skābo krējumu, garšvielas. Masu rūpīgi samaisa, mīklu atdzesē, līdz tā kļūst patīkami silta un to var mīcīt ar rokām.

Atlikušos miltus izber uz galda, izliek padzisušo mīklu un mīca, līdz mīkla vairs nelīp pie rokām. Sākumā masa ir ļoti lipīga, bet, kad tā kārtīgi izmīcīta, kļūst gluda un vijīga.

Saimniece brīdina, ka galvenais ir noturēties un nepielikt vēl miltus, jo sākumā liekas, ka mīkla ir par mīkstu. Mīcot tā mainīsies un nākamajā dienā būs daudz stingrāka.

Mīca vismaz 10 minūtes, līdz mīkla kļūst spīdīga un viendabīga, tad uzglabā vēsumā. Jo agrāk mīklu sagatavo, jo labāka tā kļūs, garšvielas savā starpā sadraudzēsies un ievilksies.

Ir teiciens, ka piparkūku mīkla jāgatavo tūliņ pēc Jāņu dienas.

Cep piparkūkas. Ja grib plānas un kraukšķīgas, tad jārullē uzreiz uz pannas un jāsagriež turpat.

Ja veido ar formiņām, nebūs tik kraukšķīgas, bet biezākas un mīkstas, bet tās var nosmērēt ar olu un dekorēt ar dažādiem riekstiņiem, sēkliņām, balto vai tumšo šokolādi. Tad tiešām jau pēc piparu kūkām izskatās un garšo!

Vēl receptes un citus padomus lasi ŠEIT

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu